Betik Masak Lemak Cili Padi dengan Udang

6:42 PTG

Kalau masak lemak mesti teringat Bonda!
Salah satu sebabnya, tentulah air tangan Bonda rasa sangat sedap!
Itu sebabnya sampai sekarang Amie suka masak lemak cara Bonda. Bonda suka masak lemak putih begitu sahaja. Tanpa kunyit! Tanpa warna selain warna santan.
Biasanya kalau ada betik mengkal, Amie akan masak sup dengan ayam, dan bubuh daun kemangi sebagai sentuhan akhir. Hari ini Amie masak lemak betik. Amie sagat betik, bentuknya panjang dan cepat lembut apabila dimasak. Fuad pesan, bubuh cili padi banyak-banyak, katanya.
Ikan bilis dan udang kering sudah yilekkkk.....
Yang ada hanya udang kertas, yang agak sesuai ditambah ke dalam masakan. Jadilah betik masak lemak cili padi dengan udang. 
Sambil masak di dapur, teringat zaman kanak-kanak di kampung. Biasanya kalau cuti sekolah atau pada hujung minggu kami akan ke kebun membantu Ayahanda dan Bonda membersihkan rumput di bawah pokok jagung, ubi, keladi, pisang, serai, tebu dan macam-macam lagilah tanaman kontan. Antara lauk makan tengahari yang dihantar oleh kakak dari rumah, sudah tentulah sayur betik mengkal masak lemak putih! Sedap sungguh menikmatinya di pondok atap nipah yang terletak di lereng bukit dengan tiupan angin sepoi-sepoi bahasa yang sungguh nyaman!

Jom, sama Amie mengenang nostalgia lampau dengan menjinjing 'mangkuk tepen' berisi nasi dan lauk kampung. Kita hantar nasi untuk Ayahanda dan Bonda di kebun.
Heheheee...
Cukuplah hidangan tengahari kami, nasi putih berlaukkan ikan kerapu goreng dan Betik Masak Lemak Cili Padi dengan Udang. Anak-anak pun makan dengan penuh selera. Alhamdulillah.

Resipi: Betik Masak Lemak Cili Padi dengan Udang
Bahan-bahan: 
500 gram betik - bersihkan - potong ikut suka - Amie sagat
15 ekor udang kertas - bersihkan
4 cawan santan dari sebiji kelapa
2 batang serai - dititik
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
segenggam cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Masukkan betik, udang, santan, serai dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
2. Masak dengan api sederhana, dan kacau selalu supaya tidak pecah santan.
3. Setelah santan mula mendidih, tambahkan garam / gula / perasa pilihan.
4. Padamkan api dapur.

2 comments

  1. wah sedapnya kalau piknik dalam kebun kan...semuanya sedap..nostalgia dolu-dolu zaman hidup susah

    BalasPadam
  2. Lauk yang Amie masak, sedap2 belaka.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe