Sambal Tumis Ikan Bilis

2:34 PTG

Nampak klasik je nama resepi Amie kali ini.... tapi sebenarnya ini menu evergreen tau, dulu kini dan selamanya akan tetap jadi hidangan kegemaran ramai! Sebenarnya rasa rindu nak makan sambal tumis ikan bilis yang biasa dinikmati masa kecil dulu ketika di kampung! Kalau nak makan dengan nasi lemak kenalah bubuh lebih gula, tapi kalau nak makan dengan nasi biasa atau ubi rebus kami kurangkan gula. Sedap rasa pedasnya tu! Nak pula kalau makan ubi rebus atau lempeng cicah sambal begini. Bila dah lidah terjelir kepedasan, barulah nikmat betul rasanya minum kopi panas. Pedas bertemu dengan panas memang menjadikan! Ahhhh.... kejap je hilang pedasnya, tapi menambah-nambah lagi nak makan sambal. Dulu kalau nak buat sambal tumis, memang kenalah berkorban masa menumbuk sambal, nak menggiling lada tu memang tak terlarat olehku  mengangkat batu giling!


Sambal Tumis Ikan Bilis resepi kesayanganku ini menggunakan dua biji hirisan tomato, sedikit saja halia dan sebatang serai... ambil isinya yang putih!

Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis - bilas dan toskan
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 biji tomato merah masak - hiris kasar
2 sudu makan gula pasir
1 sudu teh pati asam jawa
garam /perasa pilihan
minyak
1 cawan lada kering yang telah dikisar

Bahan kisar:
20 biji cili kering
5 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
2cm halia
1 batang serai - ambil isinya yang putih
sedikit belacan
 


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga pecah minyak. Gunakan api sederhana panas.
2. Masukkan ikan bilis, dan jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
3. Tambahkan pati asam jawa,  garam / perasa pilihan dan gula.
4. Masukkan tomato dan bawang besar.
5. Biarkan seketika sehingga tomato dan bawang besar layu.
6. Padamkan api dapur.

3 comments

  1. kalau ada sambal tumis ikan bilis ni, mcm2 nak di gandingkan...wat nasi lemak, pau sambal, mkn dngn lempeng....mkn dngn ubi rebus dan mcm2 lagilah...kannnn...nak buat tu yg malas kdng2...merecik2 satu dapur...kih3..

    BalasPadam
  2. ermmm.. sedapnya. Rasa lapa giler plak. Akak libstar award tu untuk friend kurang dari 5rat je. akak dah 1k. xboleh. Then cpt jadi kawan saya. Salam kenal.

    BalasPadam
  3. salam kak ami, 1 cawan lada kering siap kisar tu sama x dgn 20 cili kering tu? atau lain2?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe