ADSENSE

Sabtu, 13 September 2014

Nasi Lemak Singapura

Sedaplah pulak bila cuba resepi nasi lemak dari Singapura. Unik! Sebab selain harum daun pandan serta serai, cuka pula digunakan. Lembut sungguh nasinya. Sekali lagi Amie paparkan untuk perkongsian bersama. Tapi untuk resepinya kenalah klik DI SINI.


Satu lagi, tentang sambalnya yang sungguh istimewa itu.... tanpa gunakan garam semasa memasaknya, belacan digoreng terlebih dahulu diikuti dengan udang kering! Kemudian barulah masukkan bahan lain. Unik sungguh bukan? Jangan lupa buah keras tau.... haaa... bahan inilah yang memekatkan sambal ini.


Itulah dua elemen penting dalam penyediaan nasi lemak! Selain cara masak nasi lemak yang dapat menghasilkan rasa yang lazat, sambal turut memainkan peranan untuk memenuhi selera, di samping lauk pauk lain mengikut pilihan masing-masing! Selamat mencuba.

2 ulasan:

Rohah berkata...

ermmm kak...dr smlm plan mcm nak buat nasi lemak sbb kepingin banget,tp sayangggg...
blender ku rosak...
mcm best je resepi ni.....

Bicara Kak Noor berkata...

adus akak pun teruja nak buat jugak ni tunggguuuuuuuuuu hahaaaaa