Nak Masak Apa Anak-Anak Ketam Nih?

4:22 PTG

Hohohooo..... ada anak-anak ketamlah! Cantik dan masih fresh! Terus terfikir nak goreng  dan lepas tu ratah-ratah saja! Okey kan....

Dah pun siap!


Memang nampak fresh ketam ni. Encik Suami yang pilih. Ada tiga saiz ketam sebenarnya di pasaraya tu. Saiz besar, sederhana dan paling kecil. Bila Amie kata nak saiz paling kecil, Encik Suami teragak-agak nak ambil. Agaknya terfikir nak makan apanya.... ada ke isinya?


Encik Suami ambil sajalah... ikut saja kemahuan isterinya nan tercinta...eh! Iye ke... ha hahahahah! Wokeeeyyy....  anak-anak ketam campur antara jantan dan betina lebih kurang 13 ekor semuanya. 


Betulkah anak-anak ketam? Tu haaa... ada telur dalam perut ketam betina tu! Tang telur inilah yang paling Amie suka!


Sebab sayang sangat tang telurnya, sampai kulit ketam yang berisi telur ketam (terselit di dalamnya) Amie pun goreng sekali!


Anak-anak ketam yang siap bergoreng sedang beratur untk menunggu giliran dimakan. Oh ya! Resepinya pulak.... Amie gunakan Campuran Tepung Goreng Rangup jenama Bestari.  Bancuh dengan sedikit air gaulkan ketam tadi. Amie suka ada aroma pada gorengan ketam ini, jadi Amie tambahkan hirisan daun ketumbar dalam bancuhan tepung tadi. Goreng menggunakan minyak yang banyak dan angkat bila kelihatan kuning keemasan. Toskan, dan biarkan seketika sebelum diratah. Jangan ratah sebaik keluar dari kuali, kang lidah tu terbakar siapa yang susah?

10 comments

  1. Assalam amie,apa kbr, lama tak BW. segarnya nampak ketam tu, sedapnya goreng ranggup mcm ni, harga mcm mana ek amie kat sana, agaknya spisis kecil molek, tapi dh jadi mak tu heheh

    BalasPadam
  2. Embun Rosaliza,
    waalaikumussalam.... khabar baik, sihat alhamdulillah.
    Harga ketam di sini tak menentu, suka-suka penuaga je nak letak harga... kadang-kadang 1kg mencecah rm18-19. Time naik harga pernah sampai RM25 tapi kecik je saiznya.

    BalasPadam
  3. assalam kak amie..
    alahaiii.. ketam cumel ye.. :)
    mahal jugak walaupun cilik gitu... kalau nani dapat ketam mak ke, bapak ke.. anak ke.. bayi ke.. nani goreng juga kak.. ratah camtu je.. sedap mentelaah makanan dengan asyik.. :) wahhhh sampai ke mentelaah ni.. salah menggunakan perkataan.. :) apa pun tang telo tu paling nani suka.. bak sikit..

    BalasPadam
  4. Nani,
    Waalaikumussalam... kalau kak Amie dapat mak bapak ketam, kak rebus aje Nani... puas meratah isinya hahahah.. yang anak-anak nan cumil ni goreng garing2 sebab nak ratah kakinya yang kecik2 tu hihiiii...

    BalasPadam
  5. Salam kak..
    Terliur sy melihat ketam2 yg comel itu..

    BalasPadam
  6. Segar bugar nampak ketam tu..
    ketam masak apa pun sedap..goreng garing makan ngan sos cili pun sedap

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum Amie..
    Hidangan ketam memang nampak menyelerakan. Makan dengan nasi panas, pasti akan bertambah-tambah!

    BalasPadam
  8. ketam butter with telur masin pun sodap amie...

    BalasPadam
  9. Sedapnya.... rindu kat kampung. Teringat masa budak hingusan selalu lepak kat pantai selalu nampak nelayan bawa balik hasil yg lumayan . Budak pun ramai main kuis2 pasir,cari kijing,remis,kerang, ikan dan belangkas air dia jernih boleh nampak belangkas . Walaupun pantai kami berlumpur tetap ada rasa enjoy.Balik rumah kena marah sebab baju bau lumpur basikal habis kena cat lumpur. Tapi yg seronoknya bila hasil tangkapan dapat di rasai seisi keluarga. Sekarang hilang serinya sebab pembangunan. Tinggal kenangan tak dapat nak tunjuk kat anak2 dan suami betapa seronoknya pg pantai semasa masih suci.

    BalasPadam
  10. Sedapnya.... rindu kat kampung. Teringat masa budak hingusan selalu lepak kat pantai selalu nampak nelayan bawa balik hasil yg lumayan . Budak pun ramai main kuis2 pasir,cari kijing,remis,kerang, ikan dan belangkas air dia jernih boleh nampak belangkas . Walaupun pantai kami berlumpur tetap ada rasa enjoy.Balik rumah kena marah sebab baju bau lumpur basikal habis kena cat lumpur. Tapi yg seronoknya bila hasil tangkapan dapat di rasai seisi keluarga. Sekarang hilang serinya sebab pembangunan. Tinggal kenangan tak dapat nak tunjuk kat anak2 dan suami betapa seronoknya pg pantai semasa masih suci.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe