Loho'

7:01 PTG

Pernah dengar perkataan loho'? Loho' sejenis masakan lebih kurang singgang kalau nak senang faham. Terima kasih buat Cikgu Hajah Al-Maidah Al-Kanta dan Cikgu Salmi Muslimin kerana sudi berkongsi salah satu resepi masakan tradisional masyarakat Bajau. Apa pun, mari kita lihat apa cerita loho' seterusnya.


Inilah rupa loho' hasil olahan Amie setelah mendapat idea resepi tersebut kelmarin. Sepatutnya loho' dihidang bersama tinompek @ tompek dan atau putu, tapi kedua-duanya tak sempat Amie beli sebab gerai yang menjual makanan tersebut belum dibuka (sebelah petang).

Makan dengan nasi pun sodap! Tapi .... yang tak bestnya, asyik nak menambah nasi dua tiga kali dalam pinggan! Ha.... baru ko tau! Wokeeeeyyy... kita berkenalan dengan bahan-bahan untuk resepi loho' pula. Mula-mula kena beli ikan, apa-apa jenis ikan pun boleh. Yang penting ikan segar... fresh dari laut! Cikgu Salmi beritahu Amie cuba gunakan ikan batu sebab katanya isi ikan ini agak keras, tidak mudah hancur kalau dimasak lama. Oh! Di mana akan kucari ikan batu? Macam mana rupa ikan batu? Cikgu Salmi kata ikan batu bersisik, warna merah. Ikan kerisikah? Bukan, katanya. Ikan apa ya? Selain nama ikan batu, Salmi tak tahu pula.  Terpaksalah merujuk rakan-rakan suku kaum Bajau, nak tahu apa nama lain bagi ikan batu? Akhirnya Cikgu Norbiah sebut... ikan kutambak! Woooo.... pernah dengar nama ikan kutambak semasa pergi ke pasar ikan! Yuhuuuu.... Amie kata itu ikan temparing! Alamak....ikan temparing pulak! Tiba-tiba teringat MIL & FIL kata itu ikan nek da'im!


Ha... inilah rupa paras ikan batu @ kutambak @ temparing @ nek da'im. 2 ekor ikan kutambak seperti di atas beratnya hampir 1kg. Amie beli hampir 2kg, sebab nak masak loho' 2 ekor, dan selebihnya nak goreng saja untuk Fuad & Fairuz. Memang Amie cari yang segar di pasar ikan sebaik saja habis sesi persekolahan tengahari tadi. Jeng ... jenggg.... bermulalah aktiviti main masak-masak di dapur!


Bahan-bahan masakan yang digunakan termasuklah serai, halia, bawang besar dan tomato serta serbuk kunyit. Menurut Cikgu Salmi, biasanya masakan ini dihidang bersama limau dan cili padi, jadi tak perlulah masukkan asam jawa atau asam keping. Kalau nak masukkan juga, tidak menjadi kesalahan pula. Dan satu lagi, kata Cikgu Al-Maidah pula, loho' boleh dimasak dengan 2 cara, iaitu dengan cara merebus kesemua bahan atau boleh juga ditumis dahulu bahan-bahan perencah, dan baru ditambahkan air. Hmmm... Amie pilih masak rebus je... eh! Ye ke... iya laaa tu, sebab nak amalkan pemakanan sihat dan berkhasiat... walaaaa....walaaaaa...walaaaaah!


Bahan-bahan:
2 ekor ikan batu @ kutambak - bersihkan dan potong 2
3 batang serai - diketuk
1 labu bawang besar - hiris kasar
2 biji tomato - belah 4
1 sudu teh serbuk kunyit
asam jawa / asam keping - optional
800ml air
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Didihkan air di dalam periuk. Masukkan serai, bawang besar dan serbuk kunyit. Biarkan seketika.
2. Masukkan ikan batu @ kutambak dan masak sehingga ikan menjadi lembut.
3. Tambahkan tomato dan biarkan seketika.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.


Kata Cikgu Salmi, di setiap rumah suku kaum Bajau, benda yang wajib ada sudah tentunya cili padi dan juga limau! Ho hooo... dengar pun dah kecur liur kan!


Jadi, macamana nak buat cili padi dengan limau kasturi ini? Kata Cikgu Salmi lagi, ambil sedikit kuah loho', kemudian perahkan jus limau kasturi dan picitkan cili padi ke dalamnya!


Lebih kurang begini kot!



Mmmmm.... Dua ekor ikan batu @ kutambak masak loho' ini Amie dengan Encik Suami yang habiskan! Fuad dengan Fairuz makan yang bergoreng punya! Selamat mencuba! Lain kali Amie nak cuba mkan dengan putu dan juga tinompek. Terima kasih buat Cikgu Salmi & Cikgu Al-Maidah. Magsukulna!

5 comments

  1. Assalamualaikum kak...
    wes suwi orak petuk, ki arek mampir...eheeee
    oooo...loho ye kak...enak la macam tu...seger lauk ei, angger koyo singgang

    BalasPadam
  2. ala2 singgang jugak ni kak amie kan...
    mcm2 jenis ikan kak ame mention... yg x pernah dgr pun ada -_-

    BalasPadam
  3. Mcm singgang... enak.eh kak.. seger ye..

    BalasPadam
  4. Sedap ni Amie. Lebih kurang masak singgang kan. Cuma kuah letak limau dan cili tu kakak tak pernah buat lagi. Biasa kakak guna kicap perah limau letak cili macam ini.

    BalasPadam
  5. tengok gambar cili api ngan limau pun dah berkali kali telan air liur ni Amie

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe