ADSENSE

Selasa, 16 September 2014

Kaki Ayam Masak Kicap.... terlerai kulit ngan tulangnya ko!

Ini bukan masak kicap sebarangan, walaupun hanya gunakan kaki ayam! Dan entah kali keberapa Amie masak begini, dan rasanya lebih dua atau tiga kali Amie kongsikan dalam blog. Sebelum itu bolehlah baca dulu tentang kaki ayam di laman ini : Ramai Antara Kita Tidak Tahu Khasiat Kaki Ayam


Asas atau cara masaknya sama saja dengan menggorengnya terlebih dahulu, tapi kali ini Amie ubah sedikit bahannya. Yang penting, objektif tercapai.... terlerai kulit dari tulang!


Walllaaa... nampak tak betapa lembut, bercerai kulit dari tulang kaki ayam tu? Ni tak payah nak gigit, hisap-hisap je! Tu pasal anak-anak suka meratah! Biasanya masakan kaki ayam begini di tempat kami dimakan bersama mee atau mee hoon goreng. Pelanggan akan berebut membelinya, walaupun RM1 hanya dapat 3 ketul saja! Bukannya 3 kaki ayam, tapi  dari 1 kaki ayanm yang sudah dipotong dua!


  Ramai yang sudah tahu, kaki ayam mempunyai khasiatnya yang tersendiri.


So, carilah atau belilah kaki ayam yang masih segar macam di bawah ni.


Bahan-bahan:
1 kg kaki ayam - buang kuku dan potong 2
2 biji kentang - kupas kulit dan potong dadu - goreng hingga masak
4 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang dan potong 2
3 ulas bawang putih - pecahkan
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 sudu makan cuka
1/2 sudu makan  garam
1 batang serai - diketuk
2 cm halia - diketuk
2 liter air
1/2 cawan kicap manis - Amie gunakan Kicap Cap Kipas Udang - cukup rasa & tak perlu bubuh perasa lain
1 sudu teh lada putih - tumbuk
minyak


Inilah rupa kaki ayam yang sudah digoreng hingga garing dan kemudian direndam dalam air sejuk selama lebih kurang 2 jam. Ada juga yang goreng kaki ayam sampai hangus, memang itu lebih baik... bila dah garing segaring-garingnya, rendam sekejap saja pun dah boleh terlerai kulit dengan tulang! Kita tengok cara penyediaannya di bawah ini.

1. Gaul kaki ayam dengan garam, cuka, serai dan halia. Perap seketika. Amie sengaja bubuh halia dengan serai sebab nak bau yang sedap!
2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Bila minyak betul-betul panas, masukkan kaki ayam tadi dan kemudian tutup kuali. Ini disebabkan ketika proses menggoreng, ada letupan-letupan kecil dan besar akan berlaku! Takut nanti habis berminyak satu dapur anda, dan paling nak kena jaga tangan dan muka kita.... nanti terkena percikan. Mungkin ada cara tertentu untuk mengelakkan berlakunya letupan, tapi Amie sentiasa ambil langkah berjaga-jaga dengan menutup kuali. Biarkan kaki ayam masak dan garing. Amie tunggu sehingga minyak gorengan tidak berbunyi, dan kemudian baru buka penutup. Jika anda gunakan minyak yang banyak untuk goreng tenggelam, tak perlulah dibalik-balikkan kaki ayam tadi, sebab sudah masak dan garing sekata.
3. Angkat kaki ayam dan rendam dalam air sejuk selama lebih kurang 2 jam. Kemudian toskan.
4. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih serta bawang besar hingga wangi.
5. Masukkan kaki ayam serta cendawan shiitake.
6. Gaul sebati, dan tambahkan kicap manis serta sedikit air. Masak di antara 7-10 minit.
7. Apabila kuah memekat, masukkan kentang yang sudah digoreng tadi serta lada putih.
8. Kacau sekali dua, dan matikan api dapur.


Tak mahu masukkan cendawan shiitake dan kentang pun tak apa.


Memang tak susah mana nak buat. Bila dah siap, anak-anak makan tak ingat emak bapak lagi dah...


Jika berminat, cubalaaah..... tapi kena ingat tentang letupan semasa menggoreng itu ya!

12 ulasan:

Shiela berkata...

Ho! Ho! Ho!.. Sedap ni Amie..

Bbwana adienia berkata...

waa..waa..saya memang suka makan kaki ayam..tapi x pandai masak sendiri..tapi tengok cara kak amie buat macam senang pula..

Faudziyah Haji Ariffin berkata...

wah ! boleh cuba resepi ni nanti. Memang fav saya tu ..

Unknown berkata...

Wah! Boleh cuba resepi ni untuk Ibu saya. Dia memang suka kaki ayam.

Siti Salizah berkata...

Wah! Boleh cuba resepi ni untuk Ibu saya. Dia memang suka kaki ayam.

Mud berkata...

Tp kalau goreng kaki ayam ni,minyaknye nk memercik..ada tips nk kurgkn kcderaan akibat prcikan minyak tum goreng kaki aym x?

Mud berkata...

Tp kalau goreng kaki ayam ni,minyaknye nk memercik..ada tips nk kurgkn kcderaan akibat prcikan minyak tum goreng kaki aym x?

Amie berkata...

Mud,
saya tak pastilah caranya.. ada yang kata tambahkan cuka... tapi untuk lebih selamat saya tutup saja, sebab nak bagi dia betul-betul garing.Tak payah usik, sebab dogoreng dlm minyak yang banyak.

suho nisa berkata...

Sedap ....

Kiddy Cute berkata...

Nak tny boleh?knpe perlu rendan dgn air sejok?

Bayne Benn berkata...

Cara tak nak minyak merecik
Potong sedia kaki ayam dan jemur di atas panas matahari selama 1jam..insyallah tak memercik

Bayne Benn berkata...

Cara tak nak minyak merecik
Potong sedia kaki ayam dan jemur di atas panas matahari selama 1jam..insyallah tak memercik