Bubur Cha Cha

11:37 PG

Ada sebungkus tepung cha cha tersimpan tak berusik bersama sebungkus emping padi dan sebungkus beras pulut hitam di dalam sebuah bakul di sudut dapur. Seingat Amie ini semua pemberian rakan Encik Suami yang balik dari Kedah tempohari (termasuk ikan pekasam yang sudah habis kami makan). Kalau dah ada tepung cha cha nak buat apa erk... bubur cha chalah jawabnya kan!


Selain tepung cha cha, Amie gunakan 3 jenis keledek berwarna kuning, oren dan ungu. Amie tambahkan jagung tin dalam bubur ini. Oleh kerana keledek ungu kuat sangat warnanya sehingga boleh mempengaruhi keseluruhan warna bubur cha cha, jadi Amie rebus dulu kesemua bahan secara berasingan. Kemudian Amie satukan dalam periuk bersama santan, gula dan sedikit garam.


Bahan-bahan:
1 cawan potongan dadu keledek kuning
1 cawan potongan dadu keledek oren
1 cawan potongan dadu keledek ungu
1 cawan tepung cha cha
1 cawan jagung tin
800ml santan
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
sehelai daun pandan - siat dan simpul

Cara:
1. Rebus keledek kuning bersama keledek oren hingga empuk. Angkat, toskan dan ketepikan. 
2. Rebus tepung cha cha hingga kembang. Angkat, toskan dan ketepikan.
3. Akhir sekali rebus keledek ungu hingga empuk. Angkat, toskan dan ketepikan.
4. Masukkan santan ke dalam periuk bersama gula, daun pandan dan garam.
5. Didihkan santan sehingga gula larut, dan kemudian masukkan kesemua bahan rebus, dan jagung.
6. Gunakan api perlahan, kacau - kacau dan masak hingga kuah mendidih.



Lawa tak my Bubur Cha Cha..... ha hahahah!

2 comments

  1. Sedap ni kak amie...teringin juga nak buat. Gambar pun lawa menggoda selera.

    BalasPadam
  2. wah memang lawa la kak amie. pasti sedap rasanya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe