Bebola Ikan Tenggiri Dengan Jagung Krim

11:07 PG

Beberapa hari lepas Amie buat wantan goreng inti isi ikan tenggiri. Ikan tenggiri merupakan salah satu sumber penghasilan Omega 3, yang sudah semestinya mempunyai pelbagai kelebihan untuk kesihatan. Amie buat 25 ketul wantan, tapi tak cukup! Sedap ratah-ratah begitu sajakan? Lagi pun Amie tambah jagung krim untuk menambah kelazatan rasa ikan tenggiri yang sememangnya agak tawar itu.


Bahan-bahan:
2 cawan isi ikan tenggiri yang telah dicincang
1 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang dan cincang halus
3cm lobak merah - cincang halus
1/2 labu bawang besar - cincang halus
2 ulas bawang putih - cincang halus
2cm halia muda - cincang halus
1/2 cawan jagung krim
1/2 sudu teh lada putih - tumbuk 
serbuk roti secukupnya
garam / perasa pilihan secukup rasa
minyak


Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas sehingga sebati kecuali minyak dan serbuk roti.
2. Bulat-bulatkan bahan tadi mengikut saiz yang dikehendaki.
3. kemudian golek-golekkan di atas serbuk roti.
4. Panaskan minyak yang banyak untuk goreng terendam.
5. Goreng sehingga kuning keemasan.
6. Angkat dan toskan.
7. Enak dimakan begitu saja!


Sama saja ceritanya dengan wantan goreng! Anak-anak berebut makan! Lebih baiklah buat begini daripada hidangkan ikan tenggiri goreng tapi hanya dipandang saja. Selamat mencuba!

2 comments

  1. Sedapnya kak.. Boleh cuba nih.. Hubby suka ar makan kudap2 cani.. Nanti nak cuba yeay! Thanks kak for sharing the resepi.. Jap, jagung krim tu cane rupa dia ekk?
    Rosmiza Ali Official Blog™

    BalasPadam
  2. assalamualaikum kak amie..
    memang nampak enak sangat... cicah dengan sos cili.. bertambah2 makan kalau camni sedap.. :) hari ni nani belajar 2 resepi ikan tenggiri.. bebola sup dan bebola goreng ini.. terima kasih kak..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe