ADSENSE

Jumaat, 9 Mei 2014

Ikan Puput @ Beliak Mata Goreng Istimewa

Bila terpandang sejenis ikan di pasaraya yang Amie rasa penuh berisi tulang di dalam dagingnya, Amie teringat zaman kecik-kecik dulu pernah menikmatinya. Bonda goreng garing-garing  sampai boleh kunyah tulang halusnya seperti kami makan ikan tamban! Tanpa berfikir dua kali Amie pun beli dan teruja untuk memasaknya. Amie tidak memikirkan resepi lain selain goreng saja. Setelah digoreng, Amie ingin kongsi bersama di dapur maya ini, tapi Amie tak tahulah pulak nama ikan ini. Bila Amie baca sekali lagi nama ikan di luar bungkusannya, Amie dapati nama ikan ini ikan POPAT. Amie cuba tanya Mr Google tentang rupa ikan POPAT tapi tak jumpa pula. Amie pun cuba cari maklumat dengan memaparkannya di FACEBOOK dengan harapan dapat berkongsi maklumat dengan rakan-rakan. Alhamdulillah... ramai yang respon dengan pertanyaan Amie dan banyak pula nama-nama ikan yang tertulis di situ. Amie cuba google sekali lagi setelah mendapat beberapa respon, dan mendapati ikan tersebut ialah ikan puput @ beliak mata.


Inilah rupa paras ikan puput @ beliak mata sebelum dibersihkan.


Dan Amie kira ikan puput di atas sama dengan gambar ikan puput @ beliak mata di bawah ini.


Sumber : http://www.reocities.com/sunnychai/fish/Pelagic-Thumbnail3.htm


Terima kasih di atas segala cadangan masak ikan puput yang disarankan oleh rakan-rakan FB. In shaa Allah ada rezeki bertemu dengan ikan puput yang lain, Amie akan cuba memasaknya pula selain resepi yang Amie paparkan hari ini.

Resepi : Ikan Puput @ Beliak Mata Goreng Istimewa

Bahan-bahan:
2 ekor ikan puput saiz sederhana (seberat 600 gram) - bersihkan dan kelar halus 
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu makan tepung jagung
minyak

Bahan tumbuk halus:
2 ulas bawang putih
1 cm halia
7 biji lada putih

Cara:
1. Lumurkan ikan bersama semua bahan tumbuk halus, garam, kunyit dan diakhiri dengan tepung jagung.
2. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng tenggelam.
3. Setelah minyak betul-betul panas, masukkan ikan dan goreng hingga garing.
4. Angkat dan toskan.


3 ulasan:

Cheq Sue berkata...

gerun pulak saya tengok ikan tu kak amie, tapi sekali pandang macam adik beradik ikan tambang pun ada kan... lepas makan ikan susu aritu, dah seriau nak makan ikan yang bertulang ni... *_*

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Amie..ikan ni byk tulang yer mcm ikan terubuk?Adusss...trbyg2 kesedapan ikan terubuk bakar lak..hehe

Akebal Rahman berkata...

Yes..ikan puput..sedia kau Wak Kebal nk serang nko wat jimat kos belanjer :)