Ikan Puput @ Beliak Mata Goreng Istimewa
7:11 PTG
Bila terpandang sejenis ikan di pasaraya yang Amie rasa penuh berisi tulang di dalam dagingnya, Amie teringat zaman kecik-kecik dulu pernah menikmatinya. Bonda goreng garing-garing sampai boleh kunyah tulang halusnya seperti kami makan ikan tamban! Tanpa berfikir dua kali Amie pun beli dan teruja untuk memasaknya. Amie tidak memikirkan resepi lain selain goreng saja. Setelah digoreng, Amie ingin kongsi bersama di dapur maya ini, tapi Amie tak tahulah pulak nama ikan ini. Bila Amie baca sekali lagi nama ikan di luar bungkusannya, Amie dapati nama ikan ini ikan POPAT. Amie cuba tanya Mr Google tentang rupa ikan POPAT tapi tak jumpa pula. Amie pun cuba cari maklumat dengan memaparkannya di FACEBOOK dengan harapan dapat berkongsi maklumat dengan rakan-rakan. Alhamdulillah... ramai yang respon dengan pertanyaan Amie dan banyak pula nama-nama ikan yang tertulis di situ. Amie cuba google sekali lagi setelah mendapat beberapa respon, dan mendapati ikan tersebut ialah ikan puput @ beliak mata.
Inilah rupa paras ikan puput @ beliak mata sebelum dibersihkan.
Dan Amie kira ikan puput di atas sama dengan gambar ikan puput @ beliak mata di bawah ini.
Sumber : http://www.reocities.com/sunnychai/fish/Pelagic-Thumbnail3.htm
Terima kasih di atas segala cadangan masak ikan puput yang disarankan oleh rakan-rakan FB. In shaa Allah ada rezeki bertemu dengan ikan puput yang lain, Amie akan cuba memasaknya pula selain resepi yang Amie paparkan hari ini.
Resepi : Ikan Puput @ Beliak Mata Goreng Istimewa
Bahan-bahan:
2 ekor ikan puput saiz sederhana (seberat 600 gram) - bersihkan dan kelar halus
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu makan tepung jagung
minyak
Bahan tumbuk halus:
2 ulas bawang putih
1 cm halia
7 biji lada putih
Cara:
1. Lumurkan ikan bersama semua bahan tumbuk halus, garam, kunyit dan diakhiri dengan tepung jagung.
2. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng tenggelam.
3. Setelah minyak betul-betul panas, masukkan ikan dan goreng hingga garing.
4. Angkat dan toskan.
6 comments
gerun pulak saya tengok ikan tu kak amie, tapi sekali pandang macam adik beradik ikan tambang pun ada kan... lepas makan ikan susu aritu, dah seriau nak makan ikan yang bertulang ni... *_*
BalasPadamSalam Amie..ikan ni byk tulang yer mcm ikan terubuk?Adusss...trbyg2 kesedapan ikan terubuk bakar lak..hehe
BalasPadamYes..ikan puput..sedia kau Wak Kebal nk serang nko wat jimat kos belanjer :)
BalasPadamIkan puput ni sedap goreng garing2
BalasPadamSalam
BalasPadamSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
BalasPadamAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570