Bosnia and Herzegovina (18) : Masjid & Kenangan Mencuit Hati

by - 11:32 PTG

Azan berkumandang bersahut-sahutan.....
Rupanya banyak masjid yang berdekatan di sekitar Sarajevo.

Walaupun berlaku perbezaan waktu 6 jam dengan negara kita, tapi jangan risau sebab azan yang dilaungkan segera mengingatkan tibanya waktu solat fardhu. Amie tidak pula mencatat jam berapa setiap kali masuknya waktu solat, cuma pada hari pertama semasa menungu waktu solat Subuh, azan berkumandang pada pukul 5.48 pagi. 

Jangan lupa kunjungi Masjid Gazi Husre Bey di Saraci. Masjid ini dibina di tengah-tengah bandar Baščaršija pada tahun 1530 pada zaman pemerintahan Turki Uthmaniyah. Reka bentuk masjid ini diilhamkan oleh seorang ketua arkitek dari Tabriz iaitu Adžem Esir Ali, keturunan Parsi .Di tengah-tengah halaman masjid, berhampiran dengan pokok chesnut terdapat sebuah binaan yang dinamakan 'shadirwan '  iaitu fountain atau mata air untuk mengambil wudhu'. 


Shadirwan (fountain) dibina pada tahun 1530 dan kemudian dibaik pulih pada tahun 1772. Bagaimanapun akibat daripada masalah musim sejuk di Sarajevo, ia dibina semula pada tahun 1833menggunakan marmar dari pulau Brač di Dalmatia.


Bumbung kayu shadirwan telah rosak teruk akibat pencerobohan dan dibaikpulih pada tahun 1997 menggunakan bahan dan bentuk yang sama.

Terdapat tulisan khat di bawah bumbung shadirwan. Antara ayat al-Quran yang terukir di bawah bumbung tersebut membawa maksud:
... dan daripada air Kami ciptakan segala sesuatu yang hidup.... (al-Anbiya)

Ini ialah menara jam Sarajevo (Sarajevo's Old Clock Tower) setinggi 30 meter. Ia dibina pada abad ke-16 dan merupakan satu-satunya jam awam di dunia yang menjaga masa lunar  ( "à la Turk") bagi menunjukkan masuknya waktu solat. Berdasarkan sistem yang digunakan ini, hari yang baru bermula ketika matahari terbenam, dan bermakna ketika itu masa ialah 00:00!


Kalau kami 'agak-agak' rasa sesat di lorong-lorong tertentu, kami pandang menara MasjidGazi Husre dan Sarajevo's Old Clock Tower itu sebagai penanda arah!

Selain Masjid Gazi Husre, banyak lagi masjid di sini yang mempunyai menara yang bentuknya sama selain kubah di sisinya. 

Sebuah masjid berhampiran Sebilj.

Antara gambar masjid di sebuah perkampungan yang sempat dirakam dalam perjalanan pulang dari Mostar ke Sarajevo.


 Menara masjid yang terletak di seberang Sungai Neretva berhampiran Mostar.


Di sebelah sini ada menara masjid, di sebelah sana pun ada juga... tapi di seberang sungai, puak lain pulak ye...

Apa yang mencuit hati....
Di hadapan Masjid Gazi Husre seorang gadis remaja yang cantik tetapi dengan wajah yang sangat sedih, dengan menggantung sekeping kad manila dengan tulisan di lehernya berjalan mundar-mandir meminta belas. Hanya satu sahaja soalan yang boleh dijawab, iaitu namanya sendiri. Dia tidak dapat menerangkan (dalam Bahasa Inggeris) mengapa perlu berbuat demikian di sini. Kami pun tak faham apa maksud tulisan itu... cuma mampu hulur syiling KM kepadanya. Kalau tujuannya baik, Alhamdulillah.... kalau sebaliknya, segalanya hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

Seorang wanita duduk di pinggir jambatan di Sungai Miljacka, sedang mengira sesuatu di tangannya. Beberapa orang yang lalu-lalang menghulur syiling kepadanya.

 Semasa berhenti sebentar di Jambatan Konjic, pun ada juga...

 Di Sebilj, ketika sedang minum kopi di petang hari... seorang wanita bersama anak kecil, kami berpandangan sambil meraba-raba poket kalau-kalau ada syiling.

Singgah di kedai buku. Rasa sangat berpuas hati dengan layanan  di sini.
Walaupun sekadar bertanya, tapi dijawab dengan baik.
Saja jew tangkap gambar dengan latar belakang tu.... Lucinda kata dia sangat tertarik mendengar pertanyaan daripada lelaki Inggeris yang masuk ke kedai itu, tertarik dengan penggunaan Bahasa Inggeris yang sangat sopan!

Amie sudah terbeli buku Bosnia and Herzegovina ini semasa melawat ke Mostar. Amie kata kepada pekedai itu, Amie sudah membelinya di Mostar kelmarin. Namun begitu, pekedai tadi tetap melayan kami denga dengan baik, dan memberitahu bahawa buku tersebut diterbitkan dalam 5 buah bahasa. Harganyanya 28KM.  Dia tanya berapa harga Amie beli. Terus-teranglah Amie kata 30KM bersamaan dengan RM69.00. Maknanya di sini murah 2KM berbanding di Mostar. 

Amie mencari buku resepi negara Bosnia and Herzegovina. Katanya, hanya ada sebuah sahaja yang ditulis dalam Bahasa Inggeris. Alhamdulillah, walaupun buku ini kecil tapi ia sangat bermakna buat Amie. Tanpa fikir panjang, Amie terus beli. Harganya 15KM atau RM34.50.

Kami sempat masuk ke sebuah lagi kedai buku. 
Sebenarnya nak tambah lagi kalau-kalau ada buku resepi.
Masuk jew sini, terus tanya pasal buku resepi. Kata pekedai tu, ada dua jenis buku resepi. Satu saiz kecil dan satu lagi saiz besar. Bila ditunjukkan saiz kecil, Amie kata Amie dah beli buku itu... Bosnian Cuisine. Jadi, dia pun tunjukkan buku saiz besar. Bukan main suka hati kita masa tu! Bila tanya harganya 76KM, dah tak kisah dengan kiraan matawang kita sebanyak RM174.80.
Amie pun bersetuju untuk membeli buku resepi  hasil tulisan Salih Agic bertajuk : Bosanska Tradicionalna Kuhinya. 
Bila Amie buka di dalamnya, terus terpandang gambar tufahije yang baru kami makan sebelah paginya.

Gambar dalam buku resepi itu sebijik gambar yang Amie ambil di Caffe Slastičarna Saraj! Amie pun keluarkan 76KM dan letakkan di atas kaunter pembayaran. Pekedai tadi pun mula menyediakan resit pembayaran, dan tiba-tiba dia terhenti dari menekan keyboard di hadapannya... Dia tanya, Amie fahamkah bahasa yang digunakan dalam buku itu?
Amie kata, sudah tentulah faham... bukankah Bosanska Tradicionalna Kuhinya bermaksud Bosnian Traditional Kitchen?
Kemudian pekedai tadi membuka halaman buku dan menunjukkan tulisan di dalamnya. Oh! Bahasa Bosnia! Baru Amie tersedar... inilah akibat terlalu teruja!
"I can sell you the book, but do you understand the language?"
"Hoooo.... of course I do not understand!"
(Kita pun tonggang-langgang berbahasa!)
Kami sama-sama tertawa.
Pekedai tadi memulangkan semula wang Amie, dan meletakkan buku masakan tadi di dalam rak asal. Katanya, memang ada edisi Bahasa Inggeris tapi sudah habis terjual. Terbitan baharu dalam Bahasa Inggeri akan berada di pasaran tetapi mulai tahun hadapan, katanya lagi.
Amie ucapkan berbanyak terima kasih dan meminta maaf. Amie minta izin untuk ambil gambar di kedai tersebut. Dia mempersilakan dengan baik sekali.


 Inilah buku resepi Bosanska Tradicionalna Kuhinya bermaksud Bosnian Traditional Kitchen yang baru diletakkan kembali di rak asal!

Peristiwa kecil ini sebenarnya memberi ikhtibar kepada kami. Di hari yang lain, Lucinda berkali-kali mengingatkan Amie, untuk berfikir semula, mana tahu Amie ingin membeli buku tersebut semula. Kalau berminat, Amie boleh minta pertolongan pak google untuk translate resepi dalam buku itu, katanya. Satu lagi, kata Lucinda pekedai buku itu sangat jujur orangnya. Dia tidak pentingkan keuntungan semata-mata tetapi memikirkan kepuasan pelanggan. Duit sudah bertukar tangan, resit pembelian sedang dicetak, tapi tiba-tiba dia mengingatkan Amie tentang bahasa dalam buku tersebut!

Setiap kali kami teringat peristiwa itu, kami akan tertawa geli hati! Bukan sahaja di Sarajevo, tetapi semasa dalam penerbangan ke tahanair dan juga di KLIA! Amie pula, tertawa sampai keluar airmata sebab sambil memikirkan betapa cepatnya Amie menangkap maksud Bosanska Tradicionalna Kuhinya sebagai Bosnian Traditional Kitchen, dan tertipu oleh gambar tufahije!
Apa pun, semoga perniagaan di kedai buku tersebut terus maju!

Entri berkaitan:
Bosnia and Herzegovina (1) : Lahad Datu - Kota Kinabalu - Kuala Lumpur - Abu Dhabi - Belgrade - Sarajevo
Bosnia and Herzegovina (2) : M'Ali Rooms, Prote Bakovica 2, Sarajevo City Center, Sarajevo, Bosnia Herzegovina 71000
Bosnia and Herzegovina (3) : Menyusuri Sungai Miljacka
Bosnia and Herzegovina (4) : Jatuh Cinta di Caffe Slastičarna Saraj!
Bosnia and Herzegovina (5) : Sepetang di Baščaršija (Sarajevo Old Town)
Bosnia and Herzegovina (6) : Minum Kopi Bosnia (Bosanska Kahva)
Bosnia and Herzegovina (7) : Konjička Stara Ćuprija (Jambatan Konjic)
Bosnia and Herzegovina (8) : Jablanica Most
Bosnia and Herzegovina (9) : Mostar ( Stari Most)
Bosnia and Herzegovina (10) : Blagaj - Buna - Makan Tengahari di Tepi Sungai Buna
Bosnia and Herzegovina (11) : Singgah Makan di Kolobara Han, Saraci
Bosnia and Herzegovina (12) : Jalan-Jalan Cari Makan Ćevapi ( ćevapčići ) / Bosnian Kebab
Bosnia and Herzegovina (13) : Negeri Yang Pernah Terkoyak!
Bosnia and Herzegovina (14) : Jom Makan Nasi dan Minum Teh Parsi di Sarajevo!
Bosnia and Herzegovina (15) : Makan Malam di Nanina Kuhinja
Bosnia and Herzegovina (16) : Suatu Pagi di Baščaršija
Bosnia and Herzegovina (17) : Oleh-Oleh Bosnia
Bosnia and Herzegovina (18) : Masjid & Kenangan Mencuit Hati

Bosnia and Herzegovina (19) : Selamat Tinggal Negara Bosnia Yang Cantik!

You May Also Like

3 ulasan

 1. sungai tu pon ade ddlm drma tu lg satu taman yg ada air sgai mengalir. nampak tenang je situ. to x tahu lah apa namanya.hihihi

  bagus cashier tu.. mengingatkann kembali pembelinya. kepuasan pelanggan diutamakan..
  byangkan kalau die tak beritahu kakak?

  BalasPadam
  Balasan
  1. saya ibu irma seorang TKI DI SINGAPURA
   pengen pulang ke indo tapi gak ada ongkos
   sempat saya putus asah apalagi dengan keadaan susah
   gaji suami itupun buat makan sedangkan hutang banyak
   kebetulan saya buka-bukan internet mendapatkan
   nomor MBAH SERO katanya bisa bantu orang melunasi hutang
   melalui jalan TOGEL dengan keadaan susah terpaksa saya
   hubungi dan minta angka bocoran SINGAPURA
   angka yang kemarin di berikan 4D yaitu 6377 TGL 01-09-2016
   ternyata betul-betul tembus 100% alhamdulillah dapat Rp.250.juta
   bagi saudarah-saudara di indo mau di luar negeri
   apabila punya masalah hutang sudah lama belum lunas
   jangan putus asah beliau bisa membantu meringankan masalah
   ini nomor hp -> (-082-370-357-999-) MBAH SERO
   demikian kisah nyata dari saya tampah rekayasa
   atau silahkan buktikan sendiri..

   Padam
 2. Qaseh,
  kalau dia tak bagi tahu pun tak pe, sebab kak memang kak nak cari buku utk kenangan... ha ha haa kalau nak faham usaha sikit tanya pak goole.

  BalasPadam