Nangka Muda Masak Lemak Cili Padi Dengan Ayam & Tempe

9:58 PTG

Malam ini Amie ingin kongsi resepi Nangka Muda Masak Lemak Cili Padi Dengan Ayam & Tempe. Resepi masak lemak ini Bonda yang bagi, tapi Amie tambah ayam & tempe.... senang masak sekali harung! Biasanya kalau masak lemak cili padi Bonda suka bubuh sedikit rempah seperti ketumbar, jintan putih dan jintan manis. Seperti biasalah.... Bonda pesan, jangan bubuh banyak. Bubuh sikit saja sekadar bau atau syarat, dan kata Bonda rempah bukannya untuk dimakan!


Resepi : Nangka Muda Masak Lemak Cili Padi Dengan Ayam & Tempe
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg nangka muda - potong dadu / ikut suka 
5 keping sayap ayam - potong 3 setiap keping
1 keping tempe - potong setebal 2-3cm
200ml santan pekat
4 cawan air
1 batang serai - dititik
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan tumbuk:
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 genggam cili padi
2 inci kunyit hidup
sedikit belacan
1 sudu makan ketumbar biji
1/2 sudu makan jintan putih
1/2 sudu makan jintan manis

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak, dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan serai, sayap ayam, nangka muda dan tempe. Gaul seketika.
4. Masukkan air dan biarkan sehingga ayam dan nangka muda masak / empuk.
5. Masukkan santan pekat, garam / gula / perasa pilihan.
6. Didihkan seketika dengan api sederhana dan kacau sekali-sekala.
7. Tutup api dapur dan sedia untuk dihidangkan.


Kuah lemak nangka muda ini memang sedap! Semerbak dengan aroma rempah & kunyit hidup serta sedikit bau belacan!


Terima kasih Bonda. Resepi Bonda memang  sentiasa membangkitkan selera.

7 comments

  1. Assalam amie..masa acik dok selangor pun..kawan2 masa lemak ditumis dulu.

    BalasPadam
  2. Amie..sedapnya, berselera kalau dapat lauk macam ni.

    BalasPadam
  3. salam kak..

    makan lemak nangka muda ni memang beselera makan..sedap..favourite ni kak..

    BalasPadam
  4. Ono tumbar jinten mmg resepi tradisi..iki lawan nei iwak masin...meeeemng marem lhi mangan

    BalasPadam
  5. sedapnya kak, menjilat jari ni :)

    BalasPadam
  6. Ermmmm memang sedap betul la tu....kena masak nasi byk2 ni...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe