ADSENSE

Ahad, 5 Jun 2016

Cantiknya Pemandangan di Sabah Tea Garden Cottage (I)

Kami menyambung perjalanan sebaik sahaja turun dari Desa Cattle Diary Farm Kundasang untuk segera sampai di tempat penginapan kami di Sabah Tea Garden Cottage. Hujan masih turun dengan lebatnya. Pada mulanya kami bercadang untuk singgah membeli sayur-sayuran di Pekan Kundasang, tapi Encik Suami tidak bersetuju disebabkan penuh sesak kenderaan di bahu jalan dengan keadaan hujan yang kurang menyelesakan! Kita pun bersetuju saja, sebab memikirkan kami belum lagi menunaikan solat. Entah mengapa, perjalanan dari Kundasang ke ladang teh terasa begitu lama dengan trafik yang sangat perlahan. Kami mengambil masa hampir satu jam setengah untuk tiba ke kotej walaupun jarak dari Kundasang hanya lebih kurang 35 km. Mungkin disebabkan hujan, atau pun berlaku kemalangan....


Mercu tanda di bulatan Pekan Ranau... teko terapung!
Gambar nampak kelam sebab ambil dari kereta dan suasana ketika itu masih mendung....selepas hujan!
Wokey...teruskan perjalanan sehingga menemui signboard Sabah Tea di sebelah kiri. Kena melalui jalan tidak berturap untuk sampai ke tempat penginapan. Bagi yang pertama kali datang ke sini terutama yang pernah berkunjung ke Cameron Highlands, janganlah mengharapkan suasana yang sama, jalan bertar dan pelbagai kemudahan seperti di sana. (Dah lama sangat tak naik ke Cameron Highlands...windduuuuu). Walaupun kedua-duanya ladang teh, tapi masing-masing ada keunikannya yang tersendiri. Ini kali kedua kita masuk ke sini dan kali pertama akan bermalam di sini.


Seronok tak terkata bila melihat suasana sekitar di Sabah Tea Garden Cottage.
Hilang segala penat dan rasa terkilan tak dapat berlibur di Tanjung Aru, tak dapat masuk galeri akuarium di UMS.... tak sampai ke Honkod Koisaan di Penampang, dan tak dapat menikmati aiskrim dan waffle di Desa Cattle Diary Farm di Mesilau.

 Cantik tak? Ini kotej penginapan kami untuk satu malam.
Kita rasa cantik! Sangat cantiiiikkk!
Tak tahulah kalau ada yang rasa tak cantik!

Tak tahu nak ambil gambar dari sudut mana sebab kita ni dari dulu sampai sekarang hanyalah photographer amatur saja. Ambillah mana-mana yang kita rasa cantik pada pandangan mata kita...


Bilik penginapan kita pintu pertama.

Assalamualaikum...
Selamat datang!

 Suasana dalam kotej.

John Lofty Hodges... nama kotej kami.

Di ruang tamu kotej.

 Bilik tidur.



 Tandas gaya lama... tapi yang penting boleh digunakan.

 Buka tingkap.... 
Indahnya pemandangan di luar kotej!

 Gambar diambil menerusi tingkap bilik.

 Jom nikmati teh panas di petang hari sambil menikmati pemandangan luar kotej.

 Teh Sabah yea...
Teh semulajadi... bebas dari penggunaan pestisid dan pewarna tiruan dan mendapat pengiktirafan SIRIM.

Petang itu...
Walaupun tak nampak matahari sebab cuaca mendung dan sebentar-sebentar hujan gerimis turun membasahi bumi, tapi hati kami riang sekali....
Sebab... dapat menginap di tempat yang cantik dan selesa serta jauh dari kebisingan dan kesesakan kota. 
Tenang dan mendamaikan!
Walaupun Gunung Kinabalu terus bersembunyi ditutup kabus petang!

Kami ambil kesempatan untuk keluar ke pekan Ranau.
Jalan-jalan cari makan!
Di sini ada restoran tapi kami lihat agak ramai pengunjung yang memenuhi meja makan, jadi kami cari makan di tempat lain dulu. Esok pagi boleh bersarapan di sini.

Tak kisahlah.... jakun ke jakunis ke apaaa...
Yang penting kita sangat teruja berada di sini, biarpun tanpa sinaran mentari petang!

Sekali lagi kita belanja gambar kotej ini...
Cerita belum berakhir di sini tau!
Kita hanya nak keluar cari makan jew... malam nanti kita balik semula ke sini.
Tunggu yee... entri seterusnya tentang penginapan kami di sini.


Petang itu... hanya pemandangan ini sahaja yang mampu dirakam. Nun... Gunung Kinabalu yang terus diselimuti awan dan kabus petang yang semakin tebal!

Entri berkaitan jalan-jalan RANAU-KOTA KINABALU: 

MENGINAP & SARAPAN DI TH HOTEL KOTA KINABALU
ARABIC LAMB MANDY & WESTERN FOOD DI SOUQ CAFE
MAKAN TENGAHARI DI CHICKEN RICE SHOP
MAKAN SUSHI DI SUSHI KING SURIA SABAH
MUZIUM SABAH
MAKAN STEAMBOAT DI NATURAL KITCHEN
BERMALAM & SARAPAN PAGI DI GRAND BORNEO HOTEL
SEDAPNYA MAKAN DI KOKI BANDUNG, ALAMESRA KOTA KINABALU
MAKAN DI SUSHI KING 1BORNEO KOTA KINABALU
PANTAI TANJUNG ARU
RUMAH TERBALIK TAMPARULI
CUCI MULUT DI MANGO GARDEN RESTAURANT
DESA CATTLE DIARY FARM KUNDASANG
CANTIKNYA PEMANDANGAN DI SABAH TEA GARDEN COTTAGE (I)
JALAN-JALAN CARI MAKAN DI RANAU
BERMALAM DAN SARAPAN PAGI DI SABAH TEA GARDEN COTTAGE (II)
KEINDAHAN ALAM DI SANAH TEA GARDEN (III)
QUAILEY'S HILL MEMORIAL : SANDAKAN-RANAU DEATH MARCHES
MELIHAT GUNUNG KINABALU DARI PINE RESORT
ROSE GARDEN DI KUNDASANG
MAKAN STEAMBOAT DI RESTORAN PUTERI NABALU
COCOA NABALU : HOMEMADE CHOCOLATE DELIGHTS
KUNDASANG: SYURGA SAYURAN SEGAR & PELBAGAI BUAH-BUAHAN TEMPATAN
SUNGAI MOROLI FISH MASSAGE DI KAMPUNG LUANTI BARU RANAU

2 ulasan:

babYpose berkata...

Memang cantik Amie, terutama yang tea pot tu. Salam ramadan, mohon kemaafan andai ada salah dan silap :)

Amie berkata...

Baby,
sama-sama... salam Ramadhan juga...