ADSENSE

Selasa, 13 Mei 2014

Bhindi Subzi ( Stir - Fried Okra ) - AFF Indian Subcontinent

Masakan India memang tidak asing bagi kita kerana rakyat negara kita terdiri daripada masyarakat majmuk termasuk Cina dan India serta banyak lagi etnik yang lain. Kepelbagaian budaya inilah yang mencorak keunikan dalam resepi masakan yang dikongsi bersama. Namun begitu, sesekali mari ini cuba dekati secara lebih mendalam hidangan India yang memang dikenali kaya dengan penggunaan pelbagai jenis rempah, herba dan sayur-sayuran.


Amie berkesempatan mencuba salah satu resepi yang mudah berasaskan sayur dari buku masakan My Indian Kitchen oleh Hari Nayak. Pada mulanya Amie termenung juga bila membayangkan betapa lamanya masa yang diambil untuk 'memasak' kacang bendi memandangkan kalau mengikut kebiasaan Amie hanya mengambil masa beberapa minit untuk menumis, dengan syarat kacang bendi berubah warna dikira sudah sangat sesuai untuk padamkan api dapur. Apa pun, sudah tentu Bhindi Subzi olahan Hari Nayak mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Apa yang penting, untuk mengetahui keunikan Bhindi Subzi, apa kata kita lihat resepinya di bawah dan jika ada masa terluang kita cuba pula resepi yang sebenarnya sangat mudah ini.


Recipe : Stir - Fried Okra (Bhindi Subzi)
Source : My Indian Kitchen by Hari Nayak

Ingredients:
1 lb (500 g) fresh tender okra, rinsed and patted dry or 1 lb (500 g) cut frozen okra
1/2 cup (125 ml) oil
2 teaspoons cumin seeds
1 large onion  (about 1/2 lb / 250 g), sliced
1/2 teaspoon ground coriander
1/2 teaspoon ground cumin
1/2 teaspoon Asian chili powder or cayenne pepper
1/4 teaspoon ground turmeric
1/2 teaspoon salt
juice of 1/2 lemon

Method:
1. Trim the ends off each okra pod and cut into small segments about approxmately 1/2 inch (1.25 cm) in length.
2. Heat the oil in a nonstick skillet over medium - high heat. Add the cumin seeds - they should sizzle upon contact with the hot oil. Quickly add the onion and cook, stirring frequently, until golden, about 3-4 minutes. 
3. Add the okra and fry, stirring every now and then, for 10 minutes. The onion will be dark brown by this time.
4. Add the ground spices and salt and saute for another 5 minutes.
5. Add the lemon juice and cook, stirring gently, for another minute. Serve hot.


"I am submitting this post to Asian Food Fest - Indian Subcontinent hosted by Chef and Sommelier."




1 ulasan:

Chef and Sommelier berkata...

Hi Amie! Thank you for your contribution to this month's AFF!

Your ladies' fingers dish looks absolutely mouth watering.... although I have to use google translate to read the post.

You have a wonderful blog!