Nasi Lemak Aneka Pilihan

8:59 PTG

Fuad menghabiskan cuti selama seminggu, tetapi faham-faham sajalah bila bercuti ketika seisi rumah sibuk dengan urusan masing-masing. Tinggallah si bujang seorang diri. Pandai-pandailah cari apa yang patut untuk isi perut. Bagaimana pun sempat juga Amie sediakan masakan kegemarannya, nasi lemak! Itu pun selepas balik dari aktiviti kokurikulum pada hari Sabtu lepas. Sebelah malamnya, pukul 9 malam Fuad bertolak ke Kota Kinabalu dengan menaiki bas ekpress dari LD. Keesokan paginya, sambung perjalanan laut untuk sampai ke Labuan.

 Nasi Lemak dengan kami...berpisah tiada!

 Nasi Lemak biasa-biasa sahaja, cuma lauknya ikut apa yang ada. 

Nasi Lemak Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Petai, tambah ayam goreng aroma daun kari. Masakan Nasi Lemak yang biasa-biasa inilah yang tak dapat dilupakan anak-anak! Kepada peminat Nasi Lemak, bolehlah klik di sini : NASI LEMAK ANEKA PILIHAN. Banyak resepi Nasi Lemak yang telah Amie kongsikan.

Anak-anak pun suka makan nasi lemak. Tapi pastikan sambal yang disediakan tidaklah terlalu pedas. Di sini Amie kongsikan cara masak sambal tak berapa pedas. Klik saja di sini : TIPS NAK BUAT SAMBAL TAK BERAPA PEDAS.

Ini Nasi Lemak Seri Malaysia. Penduduk di negara kita, tak kira bangsa dan keturunan semuanya boleh menikmati hidangan ini dengan penuh selera. Klik di sini: NASI LEMAK SERI MALAYSIA.

 Untuk adik-adik yang ingin belajar masak nasi lemak, boleh klik di sini untutuk tutorial penuh: ENAKNYA RESEPI TRADISI : NASI LEMAK OH! NASI LEMAK.





Ini Nasi Lemak Kukus. Sebanranya kebanyakan nasi lemak yang Amie buat, memang Amie suka cara kukus. Klik di sini: NASI LEMAK KUKUS.




Klik di sini: NASI LEMAK SINGAPURA untuk melihat kelainan penyediaan sambalnya yang sangat sedap!


Selebihnya, mari kita jamu mata dengan gambar-gambar di bawah ini. Kalau rajin, carilah sendiri resepinya di dapur Amie...hiks!












2 comments

  1. Assalam kak amie,
    nasi Lemak walau hanya sesimple sambal ikan bilis+telur+timun pun sudah cukup sedap.Apatah lai kalau digandingkan dgn pelbagai lauk macam ni kan..memang kenyang dr pg sampai ke ptg

    BalasPadam
  2. Waduh, Amie!!! PH dok scroll naik turun naik turun menjamu mata dengan aneka nasi lemak yang Amie sediakan. Sedap2 dan cantik2 belaka. Nanti lah one day PH pun nak cuba masak nasi lemak.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe