Bingka Labu Manis Sedap!

4:46 PTG

Selamat petang semua!
Jom ajak orang tersayang minum petang dengan sekeping bingka labu manis dan secawan teh hijau panas!
Alangkah!

Ceritanya sebab nak habiskan stok labu manis yang tersimpan agak lama dalam peti sejuk! Resepinya dan tutorialnya ada DI SINI: BINGKA LABU MANIS. Kali ini Amie tidak kisar isi labu, tapi Amie hanya lenyek sahaja, selain tambah esen vanilla, Amie tambahkan biji labu di atasnya. Kalau kisar labu manis memang dah tak nampak kesan labu manis, tapi kalau lenyek sahaja labu manis, tentu boleh nampak tekstur labu manis yang berurat-urat kuning seperti gambar di bawah ini.


Bahan-bahan:
800 gram isi labu yang sudah dikukus
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat
1 1/4 gula pasir ( 1 suku cawan) - kalau nak lebih manis, boleh tambah
4 biji telur
6 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu kecil garam 
1/2 sudu kecil esen vanilla
bijan putih dan bijan hitam secukupnya
biji labu secukupnya
loyang pembakar 8" X 8" X 3" yang telah disapu dengan marjerin atau mentega

Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 200'C.
2. Lenyek isi labu hingga hancur.
3. Satukan tepung gandum, santan, gula pasir, minyak jagung dan garam dalam pengisar. Kisar halus.
4. Dalam sebuah bekas, campurkan bahan kisar dan labu manis lenyek. Adun sebati.
5.Tuangkan bahan ke dalam loyang pembakar dan taburkan bijan 
hitam dan bijan putih secara merata di permukaannya, diikuti dengan biji labu.
4. Bakar dalam oven selama 1 jam menggunakan api bawah.
5. Kemudian ubah ke bahagian api atas (grill) selama 15 minit.
6. Biarkan bingka benar-benar sejuk sebelum dipotong.

Sebenarnya, Encik Suami tak sabar nak makan bingka labu manis ini, sebab aromanya yang menggoda dari dalam oven sangat menggangu! Sebaiknya tunggu benar-benar sejuk baru dipotong! Barulah potongannya cantik dan tidak lembik!

Kalau nak warna lebih kuning, boleh tambah pewarna kuning telur, tapi Amie mahu yang asli. Lagi pun, ada   isi labu yang berwarna kuning jingga cantik, dan ada yang kuning begitu saja. Yang penting sodap...hiks!


4 comments

  1. Ya Allah sedapkan bingka labu kak amie ni..tektur pun halus jerrrr..sedap ni lemak2 manis meluncur masuk ke anak tekak..alahai tergoda sudaaa

    BalasPadam
  2. Sedap ni Amie. Separuh tray pun PH boleh ngap heh..heh...

    BalasPadam
  3. Sedap tengok resipi akak ni...semalam terus buat
    sedapnya makan..color pun cantik je kuning labu takde letak pewarna pun.
    terima kasih akak utk resipinya :)

    BalasPadam
  4. Lina,
    memang kalau bingka labu manis senang jew masuk tekak...hiks!

    PH,
    betul tu PH...ha ha haaa kalau saya tak ingat orang belakanglah.

    Nuraini,
    sama2 kasih sebab sudi cuba.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe