Mee Goreng Simple Dimple

10:13 PG

Rumah kembali sunyi!
Malam tadi hantar Fuad ke bas station di Fajar LD. Pukul 9 malam bas bergerak menuju ke Kota Kinabalu. Menjelang pukul 4 pagi sampai ke sana. Khabarnya sekarang Fuad sudah berlepas menaiki feri menuju ke Labuan. Selamat belajar sayang Mommy dan Baba. Jaga diri baik-baik di sana. Solat jangan ditinggal, makan minum dan rehat mesti dijaga.
Selalunya waktu makan atau sarapan sekeluarga memang riuh sebab Fuad banyak mulut! Kuat makan! Tapi kali ini terasa hambar! Oh! Hidup mesti diteruskan.
Pagi ini Amie kongsi menu Mee Goreng Simple Dimple. Semua orang boleh masak begini tapi saja jew Amie nak simpan dalam blog sebagai kenangan di pagi Ahad yang dingin ini. Terasa sungguh nyaman berada di dapur bila buka tingkap, angin sejuk menerpa ke wajah! Malam tadi kan hujan!

Bahan-bahan:
1 kg mee basah / mee kuning - bilas dan toskan
5 batang pokok sawi - pisahkan batang dan daun - potong-potong
1 cawan isi udang basah
1 cawan hirisan dada ayam
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah - hiris
1 labu bawang besar - cincang
garam / perasa pilihan
1/2 cawan minyak jagung

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tmus bawang putih, bawang merah serta bawang besar hingga layu.
2. Masukkan hirisan dada ayam dan kacau rata hingga daging ayam berubah warna.
3. Kemudian masukkan udang diikuti dengan batang sawi.
4. Tuangkan sos tiram, sos tomato dan kicap pekat diikuti dengan mee kuning dan daun sawi.
5. Kacau rata, dan tambahkan sedikit garam / perasa pilihan.
6. Gaul lagi dan jika suka mee goreng yang agak basah, terus padamkan api dapur. Jika suka mee goreng agak kering, biarkan seketika sebelum padam api dapur.

Amie masak mee goreng banyak, biar cukup sampai ke tengahari sebab kejap lagi nak pergi kelas masak-masak. Tak sempat masak tengahari....hiks!

Jumpa lagi!

1 comments

  1. Assalam kak amie
    W'pun mi goreng simple tapi tetap menggiurkan.Tambahan ada plak udang tu.Terus lapar tgk

    Bila anak2 dah kembali ke hostel, rumah dah sunyi sepi..
    Saya ni pun sorang jer dok asrama..tu pun tiap2 mggu balik..xde la bosan sangat

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe