Kerabu @ Keluban Pucuk Labu

8:48 PTG

Jom ratah-ratah kerabu!
Dari kecil kami memanggilnya keluban, mengikut bahasa ibunda kami. Keluarga sebelah suami pula memanggilnya urap-urapan. Apa pun, sama saja maksudnya. Kerabu @ keluban @ urap-urapan. Bahan asasnya sudah tentulah kelapa parut yang digaul bersama bahan perencah tertentu sebagai penyedap rasa. Biasanya Bonda akan panggang kelapa di atas bara api sehingga wangi, dan kemudian setelah dibuang kulit arinya, barulah diparut.

Amie tak panggang atau bakar kelapa...
Cuma Amie kekalkan bahan yang biasa Bonda gunakan untuk membuat keluban. Biasanya Bonda gunakan pucuk ubi dan juga campuran sayuran lain seperti pucuk meranti dan juga kangkung kampung. Amie pula gunakan pucuk labu dan tidak meninggalkan bahan utama yang sudah tentunya isi cekur dan daun cekur sebagai penambah aroma dan secara tidak langsung itulah identiti keluban orang kampung kami! Maklumlah, keluban merupakan salah satu menu pilihan yang biasanya dihidangkan dalam majlis tertentu seperti majlis 'muputi' dan juga 'among-amongan'. He he heee..... faham tak apa itu 'muputi' dan 'among-amongan' itu? Tanya sajalah sama Encik Google yea....
Wokey, kita lihat resepi Kerabu @ Keluban Pucuk Labu di bawah ini.

Bahan-bahan:
20 tangkai pucuk labu - bersihkan - celur dan toskan
1/2 biji kelapa muda - buang kulit arinya dan parut
7 helai daun cekur - hiris halus
3 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam dan gula secukup rasa

Bahan tumbuk:
10 biji cili padi - boleh kurangkan jika tidak mahu pedas
2 biji cili merah - buang biji
3 ulas bawang putih - digoreng
5 biji bawang merah - digoreng
2 cm belacan - dibakar
1 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut

Cara:
1. Dalam sebuah bekas, campurkan kelapa parut serta bahan tumbuk. Gaul sebati.
2. Masukkan pucuk labu dan hirisan daun cekur. 
3. Perasakan dengan garam dan gula dan tambahkan jus limau kasturi.
4. Gaul rata.
5. Hidangkan.

Jom sambung ratah!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe