Ikan & Makanan Laut

5:58 PTG

Selamat petang rakan-rakan pengunjung yang dihargai.
Cuaca mendung, langit nampak kelam dari tengahari. Nak ambil gambar masakan pun, tentu hasilnya nampak suram tak bermaya. 
Tak apalah, lupakan dulu tentang resepi. Apa kata kita kongsi info hasil bacaan Amie tentang ikan dan makanan laut, hasil tulisan Carol Selva Rajah.
Berdasarkan kajian pemakanan, daripada  Rosemary Stanton, Konsultan Pemakanan dan Penguatkuasa Pemasaran Ikan New Saouth Wales:

  • Semua ikan dan makanan laut mempunyai kandungan protein yang tinggi.
  • Semua ikan dan makanan laut rendah kandungan lemak tepu (dari 27 kajian yang dilakuka, purata kandungan lemak adalah 2%).
  • Semua ikan dan makanan laut membekalkan lemak poli tidak tepu, termasuk Omega 3.
  • Semua ikan dan makanan laut mempunyai kilojoule yang rendah ( dari 27 kajian yang dilakukan, purata K yang dikira adalah 415 kalori bagi setiap 100g).
  • Semua ikan mempunyai kolestrol yang rendah (purata kolestrol paling rendah dari 27 jenis ikan ialah 61 mg/100; 68 mg/100 bagi ketam dan 190 mg/100 bagi udang masak).  
  • Semua ikan dan makanan laut adalah sumber iodin yang baik, zat galian yang mengawal kelenjar tiroid.
  • Tiram dan lala mempunyai paras kandungan zat besi yang sangat tinggi - lebih tinggi daripada daging merah (zat besi perlu untuk pembentukan sel darah merah).
  • Ikan adalah sumber niacin yang baik, iaitu vitamin B yang diperlukan untuk kulit yang sihat dan membebaskan tenaga di dalam badan.
  • Makanan laut adalah sumber vitamin B12 yang baik, yang berkurangan dalam diet vegetarian.
  • Makanan laut juga membekalkan tiamin (vitamin B1) dan vitamin B yang lain.
 

2 comments

  1. salam Mie, jom minggu ni kita makan ikan je dan makanan laut yg lain sbb khasiatnya yg bnyk tu mcm tk mau mkn ayam dan daging dah..

    BalasPadam
  2. best nyer Amie duk Sabah.makanan laut murah-murah kan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe