Crunchy Cornflakes & Fruits Bar

11:39 PG

Ada tiga benda sebenarnya yang Amie nak buat, Milky Chocolate Cereal Bar, Crunchy Cornflakes & Fruits Bar dan juga American Brown Cheese Cake. Kononnya nak buat benda ni untuk makan-makan dengan anak-anak murid sewaktu jamuan perpisahan dua minggu lepas di rumah Amie. Satu kelas sepakat nak buat BBQ. Bahagian ini mereka yang sediakan.  Amie tambah sediakan coleslow, kentang panggang, air buah, popia dan juga mee goreng. 
Tiga benda yang Amie nak buat tu, Amie hanya sempat siapkan American Brown Cheese Cake dan juga Milky Chocolate Cereal Bar. (Dua-dua benda ni tak sempat nak ambil gambar).
Dua minggu telah berlalu.
Anak-anak murid pun sudah seminggu menduduki SPM.
Kelmarin, kemas-kemas dapur... terjumpalah bahan-bahan untuk Crunchy Cornflakes & Fruits Bar yang tak jadi dibuat hari tu!
 
Mungkin resepi ini sudah popular.... bermakna Amie ketinggalan keretapi!
Amie dapat resepi ini di Bakery Shop, ketika Amie beli bahan-bahan untuk buat American Brown Cheese Cake. Amie juga dapat satu lagi resepi mudah iaitu Milky Chocolate Cereal Bar. Yang ini tak payah dikongsi sebab dah tak ada bahan bukti! 
Untuk menyediakan Crunchy Conflakes & Fruits Bar ini tersangatlah mudahnya...
Anda hanya perlu sediakan coklat putih, (kalau nak sedap gunakan coklat susu) conflakes, biji labu, biji tembikai dan juga kranberi kering. Kalau suka boleh tambah kismis atau bahan lain mengikut selera.
 
Bahan-bahan:
250 gram coklat putih 
200 gram conflakes
80 gram pumpkin seed
50 gram melon seed
100 gram dried cranberry
loyang / bekas yang sesuai 
pisau / pemotong

Cara:
1. Ramas conflakes tetapi jangan sampai hancur.
2. Panggang / goreng tanpa minyak pumpkin seed dengan melon seed.
3. Campurkan conflakes, pumpkin seed dan melon seed serta dried cranberry. Ketepikan.
4. Gunakan kaedah double boiler untuk mencairkan coklat putih. 
5. Setelah coklat cair, gaulkan kesemua bahan campuran tadi hingga sebati.
6. Tuangkan bahan tadi ke dalam loyang atau bekas yang sesuai.
7. Tekan hingga rata (nak tebal atau nips, itu ikut suka sendirilah yea...hiks!) dan biarkan sehingga bahan agak sejuk.
8. Potong ikut bentuk yang disukai, sepeti empat segi tepat atau empat segi sama atau segi tiga dan sebagainya.
9. Masukkan loyang berisi Crunchy Conflakes & Fruits Bar tadi ke dalam peti sejuk (bukan bahagian sejuk beku yea.....
10. Biarkan selama satu jam atau lebih.

Bila sudah dikeluarkan dari peti sejuk, bolehlah dinikmati. Tak payah potong lagi sebab sebelum masuk peti sejuk kaaannn... sudah dipotong!
Ingat yea... adik-adik yang belum bias buat benda ni, kena potong dulu sebelum disejukkan, sebab nanti bila dah sejuk, dah keras... susah nak potong!

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe