Jom Ratah Sotong Goreng Daun Ketumbar

7:46 PTG

Kalau anak-anak ternampak Amie goreng sotong, memang tak sempat dibuat lauk makan nasi. Atau kalau dijadikan lauk nasi pun, tak sampai berapa saat sotong goreng sudah beralih tempat berlonggok dalam pinggan masing-masing! Gorenglah sotong dengan apa bahan pun, memang tak tinggal serpihan dalam pinggan!

Masing-masing tentu ada resepi tersendiri untuk menghasilkan sotong goreng yang lazat! Sudah semestinya kita sukakan sotong goreng yang rangup. Ada yang mencampurkan pelbagai jenis tepung seperti tepung ubi, tepung beras dan sebagainya. Terpulanglah ikut selera keluarga masing-masing. Untuk hasil yang nampak cantik pastilah baking powder atau soda bikarbonat turut digunakan. Amie pun, kadang-kadang tambahkan serbuk baking powder dan juga soda bikarbonat tapi ada kalanya Amie gunakan serbuk ENO.... biasanya Amie pilih ENO perasa halia.
Apa pun, semuanya sedap bila sudah siap terhidang. Cuma, yang Amie selalu hati-hati semasa proses menyediakannya sudah tentulah kena memastikan sotong bebas dari sebarang bahan 'letupan' yang boleh meletus sehingga berminyak satu dapur! Oleh itu kawan-kawan... jangan lupa buang mata sotong, mulut sotong, telur sotong, kulit sotong dan sotong berada dalam keadaan kering sebelum digaul bersama bahan perencah yang lain. Jadi, tak perlulah sediakan perisai untuk bersilat di depan kuali bila tiba-tiba ada letusan yang tak disangka-sangka!

Bahan-bahan:
600 gram sotong - bersihkan, buang kulit, mata, kepala dan isinya termasuk telur, kemudian potong ikut suka
1/2 cawan daun ketumbar cincang
1/2 sudu teh jintan manis kasar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk ENO atau 1/2 sudu teh baking powder + 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air 
1 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa
minyak

Bahan tumbuk:
2cm halia
3 ulas bawang putih
1 sudu teh lada putih


Cara:
1. Dalam sebuah bekas, campurkan tepung jagung, tepung gandum, serbuk kunyit, daun ketumbar cincang, jintan manis kasar, perencah MAGGI Cukup Rasa dan bahan tumbuk. 
2. Tambahkan air dan adun sebati. Jika adunan terlalu pekat, tambah sedikit air lagi. 
3. Akhir sekali masukkan serbuk ENO  dan gaul sekali lagi. Biarkan 5 minit.
4. Panaskan minyak untuk menggoreng tenggelam.
5. Celupkan sotong ke dalam adunan dan goreng hingga kuning keemasan.
4. Angkat dan toskan.

 Sotong Goreng Daun Ketumbar siap untuk dinikmati!

3 comments

  1. Aduiii Amie....sedapnya sotong goreng daun ketumbar tu.Nnati blh try gak.
    Kat rmh atie ni mmg ramai peminat sotongnya..biasa buat sambal/masak gulai kari jerr

    BalasPadam
  2. Nak buatlah nanti,ya Allah lindungilah aku dari letupan!he..hee,nk makan punya pasal.Terliurlah sotong yang Amie goreng ni,rangup sahaja.

    BalasPadam
  3. Sangat menariksss!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe