Mee Suhun Sup

8:16 PTG

Selamat malam semua.
Ramadhan ke-11 ini Amie nak kongsikan menu Mee Suhun Sup.
Resepinya ringkas sahaja tapi puas hati sebab mengenyangkan dan menyelerakan!

Bahan-bahan untuk sup:
2 belah dada ayam 
1/2 kg kaki ayam - bersihkan dan potong dua
3 sudu besar serbuk rempah sup - bancuh dengan sedikit air
2 cm lengkuas - dititk
3 sudu besar stok ayam pekat
1 sudu besar lada putih - tumbuk
3 sudu besar minyak
3 liter air
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumis:
1 labu bawang besar - hiris
5 biji bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
2 cm halia - hiris halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga


Cara:
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis. Tumis hingga bawang kekuning-kuningan.
2. Kemudian masukkan lengkuas, bancuhan rempah sup dan kacau sebati.
3. Masukkan dada dan kaki ayam. Gaul rata sehingga bahan masakan berubah warna.
4. Tambahkan air dan biarkan mendidih. Tambahkan sedikit garam.
5. Setelah dada ayam masak / empuk, keluarkan dan toskan. 
6. Perlahankan api dapur untuk merenih kuah sup bersama kaki ayam.
7. Dada ayam tadi digoreng seketika dan kemudian toskan minyaknya. Setelah agak sejuk, bolehlah carik-carik dada ayam goreng tadi.
8. Tulang dada ayam bolehlah dimasukkan kembali ke dalam sup kaki ayam yang sedang direnih.
9. Setelah kaki ayam benar-benar lembut, tuangkan stok ayam pekat, tambah garam (jika perlu) atau perasa pilihan secukupnya.

Satu lagi bahan terpenting yang Amie tak boleh tinggalkan sudah tentutalh pergedil kentang! Amie gunakan 1 kg kentang, dan habis licin anak-beranak makan sewaktu berbuka!


Bahan-bahan:
1 kg kentang - kupas dan potong baji menjadi 8
3 tangkai daun sup - hiris
1/3 cawan bawang goreng
1/2 sudu kecil lada putih
garam / perasa pilihan
1 biji telur
minyak

Cara:
1. Goreng kentang hingga masak dan toskan minyaknya.
2. Lenyek kentang hingga hancur - Amie tumbuk dalam lesung.
4. Gaul kentang lenyek bersama daun sup, lada putih, dan garam / perasa pilihan.
5. Bulat-bulatkan adunan kentang dan leperkan di tepinya sedikit.
6. Pukul telur dan celup pergedil tadi ke dalam telur sebelum menggorengnya.
7. Gorenglah hingga masak atau berwarna kuning keemasan.
8. Angkat dan toskan.

Jangan lupa celur suhun seberapa banyak yang dikehendaki. 
Sekarang kita lihat bahan-bahan yang perlu ada, dan selamat menjamu selera.
1. Suhun.
2. Ayam carik.
3. Pergedil kentang.
4. Kuah sup.
5. Aksesori lain termasuklah : 
  • bawang goreng
  • daun sup / daun bawang
  • telur rebus
  • kicap lada
  • limau kasturi

3 comments

  1. oh suhun pun boleh di buat mee sup ya. Kalau kat gersik muar suhun tu dibuat sambal goreng masa kenduri rewang majlis perkahwinan. Oleh kerana banyak dah nampak macam meehoon pulak.

    Dah macam gaya soto je siap ada bergedel lagi.

    BalasPadam
  2. Notie,
    resepi asalnya ni nama dia soto banjar, tapi bila dah selesai makan nak buat entri tiba-tiba teringat tertinggal satu bahan iaitu ketupat / nasi himpit sebagai pelengkap soto. Jadi, untuk tidk 'mencemarkan' resepi asal, kita pun bubuhlah nama resepi baru : Mee Suhun Sup.

    BalasPadam
  3. Oh maknanya nasi himpit tu di tukar kepada suhun lah ya. emm menarik

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe