ADSENSE

Ahad, 13 Mei 2018

Isi Ikan Tuna Goreng

Selamat berhujung minggu. 
Setelah hampir setengah hari keluar rumah, ke pasar mencari barang dapur akhirnya sempat juga masak untuk hidangan tengahari. Hari ini Amie masak ringkas sahaja. Memenuhi permintaan Fuad, Amie hidangkan menu ikan, bersama sayur lemak kubis dan sambal belacan. 
Menu biasa-biasa begini siapa-siapa pun boleh masak....ahaks!
Cuma Amie nak kongsikan resepi isi ikan tuna yang Amie goreng bersama beberapa bahan pemerap yang mudah. Biasanya Amie akan tambahkan tepung beras untuk menambah rangup bahagian luar ikan yang digoreng, tapi kali ini Amie hanya gunakan tepung gandum. Sempena cuti PRU14 Encik Suami tolong kemaskan dapur, dan katanya dia buang mana-mana yang tidak berguna! Rupanya habis semua tepung beras, tepung jagung, tepung ubi, tepung kentang, segala jenis kekacang... kacang hijau, kacang merah, kacang dhal dan segala jenis rempah juga dibuangnya! Termasuklah tepung untuk goreng ayam dalam tupperware! Haaaa.... baru tahu ye! Sesekali operasi di dapur, memang semua bersih! 
Memang terdengar suara Encik Suami dari dapur:
-Mommy! Mari sini kejap.
+Nanti. Mommy sibuk ni. Kenapa?
-Ni tepung-tepung, apa-apa yang tak dipakai ni baba buang ye?
+Ye la..buang sajalah.
-Mana-mana yang dah lama ni, baba buang ya?
+Aaahh..aaarrr...buanglah. 
-Lebihan rempah-rempah ni baba buang ya. 
+Kalau nampak macam dah tak elok, buang sajalah. 
Senang rasa hati bila ada yang sudi membersihkan dapur! Benda pertama Amie rasa pelik sebab tak jumpa ialah garam! Mana garam? Garam pun dibuangnya!
Hurrmmmm.... Dah puas membebel, marilah kita tengok resepi Isi Ikan Tuna Goreng di bawah ini.

Bahan-bahan:
1/2 kg isi ikan tuna - hiris setebal 1/2 cm 
1 sudu kecil rempah kari
2 pelepah daun kari - lurutkan
1 biji telur ayam - pukul ringan
3 sudu besar tepung gandum (sebaiknya tepung jagung)
1 sudu besar serbuk perencah Maggi Cukup Rasa
minyak

Bahan tumbuk / kisar:
2 ulas bawang putih
2 cm halia 
1/2 sudu kecil lada putih

 Cara:
1. Gaul bahan tumbuk, rempah kari, daun kari dan perencah cukup rasa.
2. Tuangkan ke atas isi ikan tuna, dan gaul rata. Biarkan seketika.
3. Panaskan minyak untuk menggoreng.
4. Tambahkan tepung gandum ke dalam bahan yang diperap.  Pastikan tepung menyaluti isi ikan tuna.
5.  Masukkan satu persatu ke dalam kuali.
6. Goreng sehingga kuning keemasan.
7. Angkat dan toskan. 

Adeeeehhhh! Rupanya isi ikan tuna goreng ini sedap diratah begitu saja! Kalau tak ingat untuk dijadikan lauk makan tengahari, memang habis separuh Amie ratah sambil menggoreng!