Juadah Berbuka Puasa : Sticky Caramel Chicken Wing... rugi kalau tak cuba!

8:10 PTG

Bila Encik Suami bawa pulang sayap ayam segar, tiba-tiba Amie teringat resepi Sticky Caramel Chicken Wing di dapur ZILA FOREVER. Dah lama sebenarnya Amie nak cuba resepi yang kelihatannya sangat menggoda selera tu! Jadi, petang tadi Amie cuba buat untuk hidangan berbuka puasa. Menjadi juga.... walaupun sebelah tangan lagi masak sayur dan goreng sotong, masak juga Sticky Caramel Chicken Wing. Gambar tak berapa jelas, maklum sajalah hanya tinggal beberapa minit menanti waktu berbuka, suasana pun dah gelap, jadi tangkap sajalah mana yang sempat he he hee...

Resepinya tidaklah sesukar mana. Bahan yang digunakan pun tidak banyak, tapi hasilnya berbaloi-baloi! Bila masuk ke mulut, masih terasa aroma halia cincang yang sebenarnya membangkitkan keenakannya! Resepi ini, menurut Zila asalnya dari Mutiarazura MYR. Terima kasih buat kedua-duanya sebab sudi kongsi resepi yang lazat ini. Amie... memang selalu ketinggalan keretapi! Zila kata resepi ini dah lama, dan sudah popular beberapa tahun yang lalu....


Amie panjangkan resepinya di sini pula...

Bahan-bahan:
12 keping kepak ayam - potong dua
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih  - diketuk
1 sudu besar halia - cincang
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan madu

Bahan-bahan 12 keping kepak ayam - belah dua jadi 24 2 sudu besar minyak masak 3 ulas bawang putih - diketuk 1 sudu besar halia dicincang 1 sudu besar sos ikan 1 sudu besar kicap 1 sudu besar sos cili 1/4 cawan - 60ml madu

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bahan-bahan 12 keping kepak ayam - belah dua jadi 24 2 sudu besar minyak masak 3 ulas bawang putih - diketuk 1 sudu besar halia dicincang 1 sudu besar sos ikan 1 sudu besar kicap 1 sudu besar sos cili 1/4 cawan - 60ml madu Cara-cara

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bahan-bahan 12 keping kepak ayam - belah dua jadi 24 2 sudu besar minyak masak 3 ulas bawang putih - diketuk 1 sudu besar halia dicincang 1 sudu besar sos ikan 1 sudu besar kicap 1 sudu besar sos cili 1/4 cawan - 60ml madu

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bahan-bahan 12 keping kepak ayam - belah dua jadi 24 2 sudu besar minyak masak 3 ulas bawang putih - diketuk 1 sudu besar halia dicincang 1 sudu besar sos ikan 1 sudu besar kicap 1 sudu besar sos cili 1/4 cawan - 60ml madu

Copy and WIN : http://ow.ly/KNIC
Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Masukkan bawang putih, halia dan kepak ayam, kacau dan goreng selama 5 minit. 
3. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan kemudian tutup kuali.
4. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua kepak masak atau keperang-perangan atau bersalut dengan sos.

Peringatan: Apabila sudah masukkan madu, sos akan berbuih. Jangan takut apabila sos seperti hangit. Apabila sos agak kering dan bersalut pada kepak ia akan jadi melekit seperti ayam barbeku.

Memang rugi kalau tak cuba!
Firdaus... mmmm menjilat bahagian luar kepak ayam! Suka sangat dia dengan rasanya... rasa karamel yang melekit tu!

3 comments

  1. Looks so delicious!

    BalasPadam
  2. agak menyelerakan...hihi..
    follow my blog... http://diarihatiwanieyahaya.blogspot.com..boleh tukar2 idea dan info..

    BalasPadam
  3. ayam tak perlu goreng dulu ye kak

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe