Sup Ikan Lawang @ Patin

9:26 PTG

Ada yang kata ikan patin. Ada yang kata ikan lawang.Ada pula kata patin dan lawang tu ikan yang sama. Entahlah.... Amie pun bukan pakar tentang nama dan jenis ikan baik ikan laut atau pun ikan darat. Biasanya kalau warna kulit kan tu agak gelap,  MIL & FIL kata ikan patin. Dan kalau kulitnya agak cerah, mereka kata ikan lawang. Baik patin atau pun lawang, kalau MIL masak memang sedap sangat! Bila MIL sudah tidak ada lagi, FIL pun pandai masak sendiri. Sekarang kedua-duanya sudah tiada lagi. Jadi, bila sesekali ada ikan patin atau ikan lawang, Amie pula masak ikut cara Amie sendiri.


Sup Ikan Lawang @ Patin ini masakan kelmarin, hidangan tengahari kami sekeluarga. Sebenarnya Amie keluarkan lebihan ikan selayang (pemberian kawan Encik Suami) dan ikan lampam (pemberian kakak ipar)  yang agak lama dalam peti sejuk. Terpandang pula dua ekor ikan lawang @ patin (juga pemberian kakak ipar) yang belum terusik. Hajat di hati Amie nak goreng ikan selayang dan juga ikan lampam, manakala ikan lawang itu pula Amie nak buat sup. Amie suka makan ikan darat sebab walaupun berlemak tapi ikan darat banyak khasiatnya, terutama untuk kulit kita.


Resepi : Sup Ikan Lawang @ Patin

Bahan-bahan:
8 keping ikan lawang @ patin - perap selama 5 minit dengan sedikit garam dan air limau nipis untuk kurangkan bau hanyir - cuci dan toskan
1 liter air
1 batang serai - dititk
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 ulas bawang putih - pecahkan
1 sudu teh lada putih - tumbuk
1 sudu teh serbuk kunyit
7 biji cili padi
garam / perasa pilihan
bawang goreng
hirisan daun sup

Cara:
1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan serbuk kunyit, bawang besar, bawang putih dan serai.
2. Setelah air mendidih masukkan ikan lawang dan masak lebih kurang 5 hingga 7 minit atau sehingga ikan masak.
3. Masukkan lada putih dan cili padi.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Padamkan api dapur dan hidangkan panas bersama taburan bawang goreng dan hirisan daun sup.


Ringkaskan? Tapi sedap dan berkhasiat!


4 comments

  1. Salam kak amie.. hubby tun suka mkn ikan patin nih.. tp tun jenis yg xleh telan ikan sungai.. blkh mkn ikan keli goreng je.

    BalasPadam
  2. salam kak..

    sedap makan sup2 ni kan..saya memang suka dan selera ja makan..laju ja abis supnya..hehe..

    BalasPadam
  3. kalau di Pahang,
    ikan ni sedap dimasak tempoyak
    dia punya lemak tu,
    fuhh memang sedap sangat :)

    BalasPadam
  4. kalau di Pahang,
    ikan ni sedap dimasak tempoyak
    dia punya lemak tu,
    fuhh memang sedap sangat :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe