Cucur Badak .... mana rupa badaknya?

9:53 PTG

Ada orang kata tempat duduk udang bukannya bertenggek di luar, sebaliknya letak di bahagian dalam cucur. Bila difikir-fikir apa kaitannya cucur badak dengan udang berteggek di luar atau duduk diam-diam dalam curu tak juga menjawab persoalan kenapa kuih ini dinamakan cucur badak? Mana rupa badaknya? Hodoh sangatkah rupa kuih ini macam bentuk badak? Siapa boleh jawab soalan cepu emas ini haaaa.... Lama dah Amie tak buat cucur badak selepas kali pertama DI SINI. Petang tadi angin rajin bertiup nyaman, akhirnya siapalah Cucur Badak dengan udang bertenggek di luar!


Resepi : Cucur Badak 
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1/2 kg keledek
1 1/2 cawan tepung gandum
udang segar secukupnya
minyak
garam / gula /perasa

Bahan untuk inti:
1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan udang kering - rendam dan tumbuk kasar
7 biji cili kering - kisar
4 biji bawang putih - kisar
1 labu bawang besar - kisar
2 batang serai - kisar
2cm lengkuas
2cm halia
1 sudu jintan manis - kisar
1/2 sudu teh pati asam jawa

Cara:
1. Kupas ubi keledek dan rebus hingga empuk.
2. Gaul ubi keledek dengan tepung hingga sebati dan jadikan doh.
3. Untuk menyediakan intinya, panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar termasuk udang kering sehingga pecah minyak.
4. Masukkan pati asam jawa.
5. Masukkan kelapa parut, gula dan garam serta perasa pilihan.
6. Apabila agak kering bolehlah diangkat - Amie suka inti kelapa yang lembab basah sedikit.
7. Bulat-bulat doh mengikut saiz yang dikehendaki dan masukkan inti di tengahnya serta tutup kembali dengan sempurna.
8. Letakkan udang segar di atas doh tadi.
9. Goreng di dalam minyak yang banyak menggunakan api sederhana panas sehingga kuning keemasan.
10. Sedia untuk dihidangkan 


Jadi.... ada sesiapa boleh jawab darimana asal usul Cucur Badak dapat nama?

8 comments

  1. sedapnya..antara kuih kesukaan yana..puas ati klu bt sndiri kan kak..udang besar fresh lg..

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. Assalam
    Kuih lama ni, sedappp tp jarang makan
    Suka bila intinya mnepati citarasa
    Tu la pelik nmnya cucur badak tp ada udang kat luarnya he hee

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum amie..mmg mengancam nmpk cucur badak letak udang ni...huhu...

    BalasPadam
  5. elok je udang kak amie bertenggek kt atas tu...x jatuh pun..hihihi

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum Amie...cucur badak nie memang kesukaan mama....tp mama suka buat sendiri kerana menepati citarasa .......
    Mama suka buat banyak-banyak...sbb nanti boleh disejuk bekukan
    Telio tenguk cucur badak Amie...terbelengko udangnya...hehehe

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum Amie, sedsp tu cucur udang, mknan org lama. Hubby selalu jgk beli buat sarapan tp. pyhla nak jumpak yg ada udang bertenggek kat ataih dia. Soalan cepumas tu dr dulu smpai la ni takdak jawspan lg, amie, akak pun confused

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe