ADSENSE

Ahad, 10 November 2013

Pineapple Fried Rice (Khao Pad Sapparot) : Asian Food Fest (Thailand)

Mula-mula memang rasa agak aneh sedikit bila meneliti resepi Pineapple Fried Rice (Khao Pad Sapparot). Kalau belacan atau serbuk kari tu biasalah juga kita dengar sebagai bahan nasi goreng, tapi bila terbaca adanya biji ketumbar, ditambah lagi dengan jintan putih serta kurma... itu yang tak sabar nak cuba! Nak tahu bagaimana rasa enaknya hidangan istimewa dari Land of a Thousand Smiles ini. Apa pun.... terlebih dahulu kenalah sediakan pesnya terlebih dahulu. Resepi kali ini menggunakan Pes Kari Kuning pulak. Jom kita semak di bawah ini. Resepi yang Amie gunakan Amie ambil dari buku masakan Tasty Thai Cuisine oleh Patsie Cheong.

Yellow Curry Paste
Ingredients
(A)
80g shallots
30g garlic
1 slice ginger
1 piece 1" turmeric
1 stalk lemongrass

(B)
1 tsp roasted belacan
1 tbspcoriander seed powder
1 tsp ground cumin powder
1 tbsp kurma powder
1 tbsp chili paste
 1/2 tbsp curry powder
2 tbsp salt

Method:
1. Put (A) into a blender and grind until fine.
2. Set aside and stir in (B) ingredients.



Pineapple Fried Rice (Khao Pad Sapparot)
Ingredients:
(A)
 3 bowls cooked rice
2 tbsp crushed pineapple
100g meat, cubed
100g shrimps
1tbsp raisins
2 tbsps mixed vegetable (carrots, corns and green peas)
3 tbsps roasted cashew nuts

(B)
1 tbsp yellow curry paste
(C)
fish sauce to taste
sugar to taste

Method:
1. Heat 2 tbsp of oil. Stir fry (B) until fragrant. Add in meat and shrimps. Stir fry until cooked.
2. Add in rice, fish, sauce and sugar to taste. Stir fry evenly.
3. Add in pineapple, raisin and mixed vegetable. Stir fry well.
4. Put fried rice in a hollowed out pineapple. Sprinkle cashew nut on top



Sebaik-baiknya jangan gunakan nenas yang terlalu masak kerana kandungan air yang tinggi akan menyebabkan nasi menjadi lembik. Nak tahu rasanya? Mmmmmm... cuba buat sendiri... baru puas hati!



1 am submitting this post to Asian Food Fest (Thailand) November Month hosted by Lena of Frozen Wings.





5 ulasan:

ummiross berkata...

Amie tentu istimewa dan sedap rasanya, ummi ambik bau je ni sampai pejam2 mata membayangkan rasanya, hehe..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Sedap ni amie

Cheq Sue berkata...

saya tak pernah buat lagi nasi camni kak amie, sayang nenas tu, mula2 sekali memang makan colek dulu lah

lena berkata...

kak, lena pun tak tahu ada bahan macam serbuk kurma and cumin powder..kak puas hati tak dengan rasanya? hehe..lena pun ada satu buku by patsie cheong but masakan cina..i believe your pineapple rice is delicious cos it looks very good! thx kak for your entry again!

Amie berkata...

Ummi,
sudah tentu hasilnya sangat sedap dengan ramuan yang pelbagai & istimewa ...

Puan Ros,
ye kak... sedaaap!

Cheq Sue,
isi nenas tu memang kita boleh makan sebab tak banyak mana yang digunakan untuk menggoreng.

Iena,
ada bahan-bahan tu Iena, berbaloilah dengan penyediaannya yang memakan masa juga ni Iena, rasanya memang sedap sebab ramuan yng pelbagai!