Daging Kerbau Masak Kari dengan Umbut Kelapa

5:32 PTG

Kerbau?
Pernah makan daging kerbau semasa tinggal di asrama.
Dan kemudian makan daging kerbau masak kurma dengan umbut kelapa di majlis kahwin semasa tinggal beberapa bulan di Kampung Semantan, Ulu Raub, Pahang. Ketika itu, saja jew ikut arwah Ayahanda tinggal di sana (semasa cuti semester) sebab bantu Ayahanda menoreh getah di kebunnya.
Petang ini sempat masak daging kerbau! Sebelum ini hanya tahu makan.

 
Bahan-bahan:
500 gram daging kerbau - potong ikut suka - Amie rebus dahulu hingga hampir empuk dan kemudian hiris tebal
500 gram umbut kelapa - potong ikut suka
250 ml santan pekat
800 ml santan cair
4 sudu besar serbuk kari
3 pelepah daun kari - dilurut
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 sudu kecil jintan manis
1 biji limau nipis - ambil jusnya
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 cm halia
3 biji cili merah - potong 2

 
Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dan tumis bahan hiris hingga layu.
2. Masukkan kulit kayu manis, jintan manis, bunga lawang dan buah pelaga. Tumis kacau hingga naik bau.
3. Tambahkan serbuk cili serta serbuk kari dan daun kari. Jika terlalu kering, masukkan sedikit santan cair.
4. Masak sehingga pecah minyak dan kemudian masukkan daging kerbau. Gaul sebati.
5. Masukkan santan cair dan masak hingga kuah mendidih.
6. Kemudian masukkan umbut kelapa. Setelah daging kerbau dan umbut kelapa empuk, tambahkan pati santan.
7. Terus masak dengan api sederhana hingga pecah minyak sekali lagi.
8. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
8. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

4 comments

  1. Eksotiknya Amie. Mula2 ayam hutan, skrg kerbau plak. Dah tu ada umbut kelapa. Pasti sedap nih!

    BalasPadam
  2. Adda,
    sedap tu kalo daging lembutkan.

    PH,
    he he hee eksotiknya PH.

    BalasPadam
  3. Susahnye nk dpt umbut kelapa skrg ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe