Roti Jala @ Roti Renjis @ Roti Kirai @ Roti Sorai & Kari Daging

7:39 PTG

Dah macam-macam nama untuk kuih yang satu ini. Belah Encik Suami panggil roti renjis. Amie biasa dengan nama roti jala. Kawan-kawan pulak kata roti kirai. Ada pula yang betullkan.... jadi roti sorai!


Kalau kakak ipar buat roti renjis (sebutan mereka), dia campur dengan santan kelapa. Mmmmmmm ..... sebenarnya tak cukup 3 cawan tepung gandum yang Amie buat! Habis semua dengan kari daging 700 gram!
Jom kita main renjis-renjis tepung, tebar-tebar jala di dapur!

Resepi : Roti Jala

Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 cawan santan
2 cawan air
2 biji telur
secubit garam
minyak
setitik pewarna kuning
setitik pewarna hijau



Cara:
1. Campurkan tepung gandum, air , telur dan garam ke dalam mangkuk. 
2. Adun hingga sebati dengan menggunakan whisker. Tapis.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian adunan.
4. 1 bahagian titikkan dengan pewarna kuning dan 1 bahagian lagi titikkan dengan pewarna hijau. Kacau sehingga warna sebati dengan adunan.
5. Masukkan adunan ke dalam botol acuan bermuncung 3. 
6. Lengserkan sedikit minyak di dalam kuali. Mulakan aktiviti 'menjala' dalam kuali.
7. Biarkan sehingga roti masak dan tak petlu diterbalikkan. Keluarkan dari kuali dan lipat serta gulung ikut cara & kegemaran masing-masing.


Untuk pencicahnya pula, Amie sediakan Kari Daging. Masya Allah.... sedapnya hingga tak terkata! Apa Amie pedulik orang kata kita angkat bakul sendiri... memang sangat sedap! Amie bubuh bawang besar & tomato banyak-banyak! Dan satu lagi, Amie tambahkan bancuhan air asam jawa, sebab keluarga sebelah suami memang bubuh air asam dalam masakan kari daging. Dan sebenarnya Amie telah beberapa kali masak gunakan resepi ini untuk kari daging rusa di rumah adik ipar dan ruah kakak ipar semasa kenduri. Hasilnya..... mmmm ... boleh cuba sendiri! Kita tengok resepinya di bawah ini.

Resepi Kari Daging

Bahan - bahan:
700 gram daging lembu - potong ikut saiz yang disukai
4 biji kentang - kupas dan potong dadu
6 biji tomato - potong dadu
4 biji bawang besar - mayang kasar
2 tangkai daun kari - lurutkan
4 sudu makan serbuk kari daging
1/2 cawan bancuhan air asam - pilihan
1 cawan santan pekat
2 cawan air
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan penumis:
3 ulas bawang putih - hiris halus
5 biji bawang merah - hiris halus
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 sudu teh jintan manis

Bahan kisar:
10 biji cili kering 
3 cm halia
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
 1 sudu teh jintan putih

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng daun kari serta bahan penumis hingga wangi. 
2. Masukkan bahan kisar serta sebuk kari dan masak sehingga pecah minyak. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air dan gunakan api sederhana panas.
3. Masukkan bawang besar dan tomato, serta daging.
4. Gaul seketika dan biarkan sehingga daging masak.
5. Tambahkan air bancuhan asam jawa (jika perlu tambah air lagi) sebab sudah ada air daging, dan juga kuah daripada bawang besar serta tomato.
6. Setelah daging agak empuk, masukkan kentang diikuti dengan santan.
7. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
8. Setelah daging & kentang empuk, dan terbit minyak, padamkan api dapur.

7 comments

  1. Assalam
    Kita panggil roti jala hehe
    Sedapp dpt mkn dgn kari
    Cuma bab menjala tu malas nya

    BalasPadam
  2. salam kak amie..

    em,bestnya makan roti jala ni..apapun, sebutannya tetap sama dan sedap kan..apalagi kalau kena dengan cicah..fuhhh..layan abis..

    BalasPadam
  3. Suka tengok roti jala Amie...kuning hijau...mmg sedap cicih dg kari yg pekat itu...

    BalasPadam
  4. tengah lapar2 nie,sedap jugak mkn roti jala bercicah kuah kari...menarik roti jalanya...

    BalasPadam
  5. lain padang lain belalang, lain tempat lain namanya kan kak, renjis-renjis, jala-jala dapat kari ayam..memang best.

    BalasPadam
  6. wife saya pun ada buat roti jala ptg td. rupanya ke laut rasanya blh tahan sedap

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe