Kuih @ Cucur Keria & Amie's 1st Giveaway

10:31 PTG

Entri sebelum tidur!
Terlebih dahulu Amie ucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi untuk menyertai Amie's 1st Giveaway yang julung-julung kali Amie adakan. Untuk yang belum menyertainya, masih ada masa sehingga tarikh tutup pada 7 April 2014. Sila klik AMIE'S 1st GIVEAWAY  untuk maklumat lanjut. Hadiah sedang menanti anda tau...


Wokeeeyyy.... masa kecik-kecik dulu Bonda akan sediakan sarapan pagi untuk kami sebelum tidur malam. Biasanya Bonda suka kukus apam, lepat ubi, lepat pisang, termasuklah kuih keria seperti yang Amie paparkan kali ini. Kalau buat kuih atau cucur keria Bonda selalu gunakan ubi kayu.... lamanya tak makan kuih keria daripada ubi kayu! Kuih Keria yang Amie buat ini Amie gunakan keledek oren.... dan bukan untuk sarapan pagi tapi untuk minum petang beberapa hari yang lalu. 


Dulu memang Amie rasa hairan & ajaib bila tengok Bonda menyira Kuih Keria. Anehkan! Gula pasir dimasak bersama air dan kemudian bila ada rupa macam tali temali, Bonda masukkan kuih keria ke dalamnya, gaul-gaul dan bila disejukkan, timbul rupa gula warna putih menyelaputi kuih! He heheh.... itu cerita dulu! Cerita zaman kanak-kanak yang tak tahu apa-apa, cuma tahu menjamah apa sahaja hidangan yang Bonda sediakan. Sekarang, anak-anak pula yang rasa takjub melihat kita menyira kuih keria!


Resepi : Cucur Keria
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
600 gram ubi keledek oren - rebus hingga empuk
280 gram tepung gandum
1 sudu teh garam
200 gram gula pasir
3/4 cawan air
minyak

Cara:
1. Lenyek ubi keledek ketika masih panas.
2. Uli bersama tepung gandum dan garam hingga menjadi doh.
3. Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan mengikut saiz yang dikehendaki.
4. Leperkan dan buat lubang di tengah.
5. Goreng secara terendam dalam minyak yang banyak menggunakan api sederhana panas.
6. Setelah kelihatan kuning keemasan, angkat dan toskan.
7. Dalam kuali lain, masak air bersama gula pasir sehingga pekat.
8. Masukkan kuih keria dan gaul supaya tersalut dengan air gula.

9. Setelah air gula kering, angkat kuih keria untuk dihidangkan.

2 comments

  1. saya tak pernah buat kuih ni kak amie...sebab tak berapa suka makan kerana gula yang beku diluarnya tu... *_-

    ** nak masuk GA pun tak menepati syarat lagi... :)

    BalasPadam
  2. suka sangat kuih ni..lamaa dah tak buat..mai sepinggan kak amie

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe