Gerang Asam Ikan Susu

9:25 PTG

Bila sesekali masak gerang asam, memang ruang dapur anda akan dipenuhi aroma masakan nyonya yang sungguh mengasyikkan ini! Campuran pelbagai herba dan rempah-rempahan sebagai bahan perencah yang menusuk hidung membuatkan kita tidak sabar-sabar untuk menjamu selera. Kali ini Amie cuba ubahsuai masakan ini dengan menukar penggunaan ikan.... Amie masak ikan susu pula! Hasilnya? Mmmmm..... memang tidak mengecewakan!


    Resepi : Gerang Asam Ikan Susu

    Bahan-bahan:

    1 kg ikan susu - bersihkan dan potong ikut citarasa
    1 sudu makan pati asam jawa - bancuh dengan sedikit air
    3 tangkai daun kesum
    1 kuntum bunga kantan
    2 biji tomato - belah 4
    1 sudu makan gula melaka
    2 sudu makan serbuk ikan bilis
    500 ml air
    1/2 cawan minyak
    garam / perasa pilihan

    Bahan kisar halus:
    25 tangkai cili kering
    10 biji bawang merah
    5 ulas bawang putih
    5 biji buah keras
    2 cm kunyit hidup
    3 cm lengkuas
    4 batang serai - ambil isinya 
    sedikit belacan


    Cara:
    1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar halus sehingga wangi.
    2. Masukkan air asam dan biarkan bahan-bahan tersebut mendidih.
    3. Masukkan daun kesum dan bunga kantan dan biarkan mendidih  selama 8 minit menggunakan api sederhana panas.
    4. Besarkan api dan masukkan ikan susu. Biarkan sehingga masak.
    5. Masukkan tomato, diikuti dengan garam dan gula melaka / perasa pilihan
    5. Tutup api dapur setelah kepekatan kuah memenuhi citarasa masing-masing.



Jumpa lagi.

4 comments

  1. salam kak, gerang ini kira asam pedas jugak ker lebih kurangnya? Ikan bolu, sedap walau tulang banyak.

    BalasPadam
  2. Nasa,
    lebih kurang gitulah, cuma lebih banyak bahan yang digunakan dalam gerang asam.

    BalasPadam
  3. first time dgr gerang ni
    nampak sedap
    nanti boleh lah cuba lepas ni^^

    BalasPadam
  4. Eelle,
    silakan ini... ini masakan nyonya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe