Sate Sotong Bercili

10:34 PTG

Banyak bahan makanan yang boleh dijadikan 'sate.' Selain menikmati sate ayam, sate lembu, daging kambing, arnab dan tidak ketinggalan sate kerang Amie juga teruja ingin merasai sendiri mengolah hidangan sate sotong!


Kuah Sate Sotong Bercili sangat sedap! Habis licin 700gram sotong yang Amie jadikan sate! Terima kasih buat Encik Suami & anak-anak yang tidak pernah jemu mencuba resepi-resepi baru yang Amie cuba di dapur! Tanpa mereka yang tidak banyak songel ini apalah yang ada pada Amie's Little Kitchen kaaannn...


Resepi : Sate Sotong Bercili
Sumber : Resepi Sate - Dapur Alma Siti Salwa Tumiran

Bahan-bahan:
1000 gram cumi-cumi segar- ukuran sederhana - Amie gunakan 700 gram
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu teh garam
3 sudu makan minyak untuk menumis
5 lembar daun pulut
200 ml santan dari 1/4 biji kelapa
25 lembar daun kemangi (daun selasih)

Perencah:
4 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
8 tangkai lada merah - Amie gunakan cili kering
5 biji buah keras
3 cm kunyit
2 cm halia
1 sudu teh belacan
1 sudu teh garam


Cara:
1. Kupas kulit ari cumi - bersihkan - lumurkan dengan air asam dan garam hingga rata - masukkan (kepala) dalam badan cumi
2. Panaskan minyak, tumis perencah yang dikisar dan daun limau purut hingga harum.
3. Tambahkan santan dan masak hingga kuah mengental.
4. Masukkan cumi, masak hingga cumi berubah warna.
5. Masukkan daun kemangi, masak hingga kuah menyusut. Angkat dan toskan.
6. Tusukkan cumi-cumi dengan lidi sate.
7. Bakar di atas bara api hingga warna keperangan.
8. Angkat.

9 comments

  1. T.Kasih kerana sudi berkongsi resepi.

    BalasPadam
  2. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    BalasPadam
  3. best, menarik lah amie resepi ni...nnti kak ruby nak kongsi ye

    BalasPadam
  4. tergodaa sangat dengan sate ni..ohoo

    BalasPadam
  5. kreatif sangat. Mintak secucuk Amie hehehe

    BalasPadam
  6. maksud cumi-cumi tu apa ya? apa beza cumi-cumi dgn sotong?

    BalasPadam
  7. Putera Umair,
    orang kata cumi-cumi tu jenis sotong kecil, tulang belakangnya nipis. Sotong pula saiznya lebih besar dari cumi-cumi dan tulang belakangnya agak keras. Tapi kita biasa panggil dengan nama yang sama iaitu sotong. Sorry ...kalau tak betul, sila rujuk tuan google.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe