Ayam Bakar Bumbu Bali

9:34 PTG

Amie berkesempatan menikmati hidangan Ayam Bakar Bumbu Bali buat kali pertama di Kampung Daun Culture & Cafe semasa kunjungan ke Bandung beberapa tahun lalu. Memang kami tidak mungkin dapat melupakan suasana tempat makan yang begitu nyaman, santai dan rasanya kalau boleh nak tidur-tidur je di dalam 'wakaf' yang disediakan khusus untuk para pengunjung yang menanti pesanan hidangan pilihan! Kalau nak diceritakan memang tak akan ada penghujungnya... jadi jika anda berpeluang bercuti ke Bandung, jangan lupa luangkan masa untuk ke Kampung Daun Culture & Cafe.


Daging ayam yang digunakan sudah tentunya ayam kampung, dan hidangan Ayam Bakar Bumbu Bali untuk kami merupakan 'separuh' daripada seekor ayam setiap seorang disebabkan saiznya yang kecil. Mereka tidak gunakan 'ayam negeri' atau daging ayam ternak seperti dalam kebanyakan (malah keseluruhan) masakan di tempat kita.


Untuk resepi Ayam Bakar Bumbu Bali ini bolehlah klik DI SINI : CONTYFOOD.BLOGSPOT. Terima kasih di atas perkongsian resepi yang enak ini. Di bawah ini Amie paparkan resepinya:

Resepi : Ayam Bakar Bumbu Bali

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong sesuai dengan selera anda
2 lembar daun salam
lengkuas seukuran 1.5 ruas jari - memarkan (ketuk)
4 sendok teh air asam jawa
4 lembar daun jeruk (daun limau purut) buang tulang daunnya
1 sendok makan kecap manis
1 sendok makan gula merah yang telah disisir
200 ml air kelapa
garam & gula pasir secukupnya
minyak goreng secukupnya untuk menumis

Bumbu yang dihaluskan:
10 siung bawang merah
5 siung bawang putih
3 buah cabai merah kerinting
3 buah cabai rawit
1 sendok teh terasi yang telah digoreng kemudian disisir
3 butir kemiri-disangrai
jahe seukuran 1.5 ruas jari



Cara:
1. Panaskan minyak goreng untuk menumis.
2. Tumis bahan atau bumbu yang telah dihaluskan hingga harum.
3. Tambahkan daun salam, lengkuas dan daun jeruk. Tumis hingga bumbu halus matang.
4. Tambahkan kecap manis, air asam jawa, garam dan gula pasir. Aduk hingga tercampur rata.
5. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong. Aduk sehingga semua bahagian ayam terlumuri bumbu.
6. Tuangkan air kelapa dan masak hinggakuah mengering.Matikan api kompornya.
7. Siapkan alat pemanggang untuk memanggang ayam.
8. Bakar ayam hingga berubah warna.
9. Sebentar lagi Ayam Bakar Bumbu Bali siap dihidangkan.

Tips membuat Ayam Bakar Bumbu Bali:
1. Setelah dicuci bersih, balur daging ayam dengan jeruk nipis untuk hilangkan bau amisnya.
2. Jumlah cabai yang digunakan sesuai dengan selera.
3. Supaya tidak lengket, oles alat pemanggang dengan minyak goreng.


"I am submitting this post to Asian Food Fest: Indonesia hosted by Alice from I Love. I Cook. I Bake"


3 comments

  1. Assalam kak amie..pekaba?
    kalau menu ayam kat umah ni..kompom laris punya...masuk list dulu

    BalasPadam
  2. ayam bakar ini sedap sekali, saya suka sekali makan ini dengan sambal dan nasi panas yang banyak hehehehe...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe