ADSENSE

Sabtu, 24 Ogos 2013

Kerabu Kacang Kelisa : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (PERAK MONTH)

Enaknya meratah Kerabu Kacang Kelisa... rangup! Krup... krap... krupppp! Tak sedar habis semangkuk. Jom nikmati sama-sama hidangan ringkas tapi sungguh menyelerakan, dan biasanya turut menjadi pilihan untuk dihidangkan di majlis kenduri.


Resepi : Kerabu Kacang Kelisa oleh Mazlan Marketing Katering Kg Temiang, Ipoh, Perak
Sumber :  Lauk Tradisi Kenduri Perak : Majalah RASA Edisi Mei 2012

Bahan-bahan:
300 gram kacang kelisa - dihiris halus
1 labu bawang besar - dihiris halus
100 gram kelapa parut - digoreng / sangan kering
50 gram udang kering - dikisar halus
4 biji cili merah - dikisar halus
1 sudu teh belacan - dikisar halus
1 sudu makan asam limau
garam & gula secukup rasa

Cara:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas.
2. Gaul rata bersama gula dan garam.
3. Masukan perahan jus limau dan gaul lagi.
4. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan dan sedia dinikmati.


I am submitting this post to  Malaysian Food Festival  Perak Month hosted by Wendyinkk of Table for 2....or More



8 ulasan:

qud's collection berkata...

sedap nnt nk try

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Sedap ni

Delima Zamrud berkata...

Ermm sedap nyer suker ratah gitu saje kan Akak :)

mama sara nur berkata...

assalam k amie
krap krup sampai sini la he heee sedp tu. org Perak memang suker bebenor ni

rahel berkata...

ooo kak amie...masi ada ka itu kerabu kacang kelisa?...mau jugak merasa bah...

Melly Octaviana berkata...

mau ... masih ada kah.. nyam

IXORAROXI berkata...

Kak Amie...miss u!salam aidilfitri Kak..muahhhhhhhhh

Bbwana adienia berkata...

best la makan kerabu..ranggup dan sedap..