ADSENSE

Ahad, 10 Jun 2018

Ayam Masak Ungkep

Hari ini Ramadhan ke 25.
Ramai yang sibuk membuat kuih-muih untuk juadah raya.
Yuhuuuu... kami balik kampung.
Tak buat kuih raya, beli saja dua tiga jenis biskut kegemaran.
Hurrmmm ... beberapa minit lagi, tepat 6.19 petang kami akan berbuka puasa.
Juadah hari ini?
Amie masak nasi, olah ayam dan sayur. Encik Suami beli murtabak dan popia. Sebentar tadi, dibancuhnya oren sunquick. Cukuplah. Alhamdulillah.
 
Mengikut kata orang kampung kami, masak ungkep ayam ini ada dua cara. Pertama, tumis dahulu segala bahan perencah, dan masaklah seperti resipi di bawah ini. Cara keduanya pula, perap dahulu ayam dengan bahan perencah, dan kemudian terus masukkan dalam kuali. Sudah namanya pun ungkep, memang keutamaan cara masakannya ialah dengan menutup, gunakan api perlahan dan masaklah sehingga meresap segala bahan rempah dalam masakan tadi.

Resipi : Ayam Masak Ungkep
Bahan-bahan: 

1 kg daging ayam bahagian peha - jadikan 12 potongan
3 batang serai - dititik
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
3 cawan air
garam dan gula melaka / perasa pilihan secukupnya
1/2 cawan minyak
 
Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah 
3 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
4 biji buah keras
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
20 biji cili padi 
 
Amie tambahkan 2 biji telur rebus dan 3 biji ubi kentang belah 2.

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan bancuhan air pati asam jawa dan biarkan hingga mendidih. Kemudian masukkan  serai,  dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam, gula atau perasa pilihan.                                           
4. Masukkan telur rebus dan ubi kentang. Tutup kuali rapat-rapat. Gunakan api sederhana panas.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan.
6. Apabila kuah hampir kering (jika suka kuahnya, tak perlu masak sampai kering) dan ayam empuk, matikan api.
 

6 ulasan:

Suzana Ibrahim berkata...

Thanks Amie share resepi Ayam Ungkep ni
anak-anak saya suka makan
kalau dulu orang Kelantan tak pernah makan Ayam Ungkep ni
tapi sekarang ia menjadi salah satu dari masakan kesukaan anak-anak
hari raya pun buat tahun lepas...tetamu tanya resepi apa ni
saya cakap belajar dari kawan blogger namanya Amie...

maznah amin berkata...

MOHON SHARE YA

aprilia berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Noor Ila berkata...

as salam Amie,

ayam masak ungkep ni sedap makan dengan apa ya?

notie berkata...

Waduh enaknya ayam ungkep.

Unknown berkata...

Sya mr mama bru nk try arini 15/8/2018.. Coz ank tringin nk mkn.. Hope jadi la resepi ni...