ADSENSE

Khamis, 6 Oktober 2016

Stew Daging Bosnia (Bosanski Lonac)

Tell me what you eat, and I will tell you who you are -
Jean Anthelme Brillat-Savarin

Amie temui kata-kata itu di dalam buku Bosnian Cuisine. Wah! Seronok juga kalau kita main teka-teki begini kan? Ko makan apa? Aku makan tempe! Oh... tempe yea... aku tau ko wong Jowo ha ha haaaa....!

Sebagai kenang-kenangan, Amie kongsikan sebuah resepi tradisional masyarakat Bosnia iaitu Bosanki Lonac atau Stew Daging Bosnia. Bila teringat setiap kali keluar dari bilik penginapan pada waktu pagi, buka saja pintu kedua...terus tercium aroma masakan yang kami tak tahu apa! Maklumlah di keliling tempat penginapan kami itu penuh dengan restoran dan gerai makan! Dahlah suhu sejuk, memang menggoda betul bau masakan yang dibawa angin pagi menusuk ke hidung! Sekarang, Amie sudah dapat jawapannya... bau masakan tersebut sudah tentunya Bosanski Lonac yang sedang direnih di dapur! Cerita tentang Bosanki Lonac ini bolehlah klik DI SINI untuk sama-sama merasai pengalaman kami menikmati hidangan tersebut di Nanina Kuhinja.

Setiap sebuah keluarga atau rumah mempunyai resepi stew daging mereka yang tersendiri. Mereka akan memasaknya dalam periuk tanah untuk mendapatkan rasa dan aroma seperti yang dikehendaki. Biasanya mereka akan memasak dalam oven atau merenih dengan api perlahan. Semakin lama proses merendidih, semakin lazat rasa masakan tersebut kerana bahan-bahannya telah mesra dan rasanya menjadi seimbang. Sos yang terhasil setelah proses rendidih menimbulkan rasa yang agak ringan walaupun adanya penggunaan sedikit rempah, namun sosnya atau kuahnya adalah rasa semulajadi daripada tomato, kentang, bawang merah, bawang putih, lada benggala, lobak dan sebagainya.

Di sini Amie kongsikan resepi Bosanski Lonac dari buku Bosnia Cuisine. 

Bosanski Lonac
Ingredients:
1/2 kg lamb meat with the bone (lamb neck; rack of lamb)
1/2 kg baby beef with the bone
3 red onions
1 whole head of garlic
3 tomatoes
1 tsp red pepper
1 chilli pepper
1 handful parsley
a few mint leaves
1 sprig dill
3-4 potatoes
2-3 green bell peppers
1 tbsp melted butter
1 tbsp vinegar
2 galsses water
2-3 peppercorns
1 tsp salt

Directions:
Cut the meat into medium size pieces and vegetables into bigger pieces. Rinse garlic, dry and do not peel. Lay first the meat and then the vegetables in a lightly buttered clay pot. Add one whole chilli pepper. Add pepper, spices and paprika. Pour in the water and vinager. Add the melted butter.
Punch many smaal holes in an aluminium sheet and cover the pot. Place in an oven and allow the dish to gently simmer for at least 1 1/2 to 2 hours first over strong and then over low heat. The best way to make the Bosnian hotpot is to cook it in the oven. You may also put some cabbage in the stew, but it is not recommended because of the strong aroma.

Amie gunakan slow cooker untuk masakan ini. Daging yang Amie gunakan pun daging lembu biasa. Kalau nak ikut 100% bahan dan cara masak yang disarankan di atas, memang tak dapeklah den nak buek! Waktu kami makan di Nanina Kuhinja, Amie terjumpa daun bay, maknanya memang resepi ini pelbagai, tu pasal dikatakan setiap rumah atau setiap keluarga mempunyai resepi mereka yang tersendiri asalkan bahan asasnya sama. Mulanya nak masukkan daun bay, tapi ikutlah dulu resepi di atas tu... gunakan daun pudina! Dill tak ada yea...
Mmmm... faham-faham sajalah kalau dah guna slow cooker.... ambillah masa sampai daging empuk dan masak sempurna! Pada masa itulah keluar segala aromanya yang menggoda selera!




Berbaloilah rasanya memasak begitu lama!


5 ulasan:

Zulfa Zainal berkata...

Nampak sedapnya....mujur jauh, kalau tidak dah ketuk pintu bawak pinggan kosong....heheheh. Insya Allah nanti nak cuba juga

Mutiara Hati Yani Asmawi berkata...

mesti sedap kan.

Fadzillah berkata...

Terliur pulak tengok masakan daging stew tu Amie...

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

kasihilmar.com berkata...

As Salam Amie. Wah wah bau wanginya menusuk hidung ku! Hebat Amie & terbaik...