Ikan Bolu @ Milkfish Panggang

2:50 PTG

Terfikir-fikir nak masak lauk apa untuk tengahari ini. Kelmarin, sebab terlalu letih, sampai tak sempat masak. Encik Suami beli nasi bungkus, hanya makan dua tiga suap saja! Kita tidur awal dan bila nak bangun pagi, terasalah sakit-sakit seluruh badan. Entah berapa kali Encik Suami kejutkan untuk solat Subuh, tapi masih tak boleh bergerak! 
Bila kita tarik pintu freezer, nampaklah ekor ikan. Kita keluarkan, dan nampaknya dah beku ikan tu. Agaknya kelmarin Encik Suami beli. Ada dua ekor ikan saiz besar. Lama juga tak masak ikan ni.... ikan bolu kata orang Bugis. Orang putih kata milkfish. Kalau di Indonesia, dikenali dengan nama ikan bandeng dan di Filipina, dipanggil ikan bangus @ bangos. Kita panggil ikan susu... ahaks!
Alhamdulillah... rezeki hari ini, panggang ikan susu. 


Bahan-bahan :
1 ekor ikan susu (anggaran 600 gram) - bersihkan dan potong 2 - kelar-kelar
1/2 sudu kecil pati asam jawa
1 sudu teh serbuk kunyit
garam secukup rasa
1 sudu besar minyak

Bahan tumbuk:
1 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu kecil lada putih

Cara:
1. Perap ikan selama 20 minit bersama semua bahan tumbuk, serbuk kunyit, pati asam jawa, garam dan minyak.
2. Panggang hingga masak kedua-dua belah ikan- kita panggang atas dapur jew - dalam kuali non stick.
3. Hidangkan bersama air asam / budu dll.

Ini sajalah perkongsian resepi untuk kali ini.


 Jemput makan & jumpa lagi.

2 comments

  1. menyelerakan lah Mie macam nak ambik je sepinggan nasi dan ikan tu
    tapi apa kan daya tak sampai tangan

    BalasPadam
  2. Salam Amie,dah hujung Syawal ni baru sempat datang beraya :). Sedap nampak ikan ni tapi Cik Wan tak pernah cuba memasaknya. Banyak dijual di Tesco, nampak gemuk2 ikannya. Lain kali boleh try

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe