Ikan Tenggiri Goreng Salut Tepung buat si Manja!

4:07 PTG

Firdaus dah pandai memilih makanan yang disukai. Kakak ipar yang merangkap menjadi pengasuhnya kata Firdaus dah tak suka makan ikan masak sup, ataupun ayam masak sup atau pun mee hoon goreng. Makan nasi pun dah tak mau! Setiap pagi Encik Suami bekalkan kuih ketayap yang dibeli ketika dalam perjalanan dari rumah menuju ke kampung, rumah kakak ipar. Kuih ketayap berharga RM1 untuk 3 ketul. Sepanjang jalan ke kampung, Firdaus makan kuih ketayap... badan kecik, mulut kecik tapi ketika sampai kampung habis 2 ketul ketayap! Wah! Banyak handsome anak bongsu ini....  Inilah yang buat kita garu-garu kepala memikir nak masak apa untuknya!
Tengahari tadi, selepas balik dari memberi ceramah di SMK Terusan, Amie singgah di pasaraya dan bila terpandang ikan tenggiri segar, terus je Amie rembat! Alamak... macam banyak pulak isi ikan tenggiri...1.7kg! Wokeeeeyyy.... boleh buat sesuatu dengan isi ikan tengiri sebenarnya. 
Sampai rumah rasa malas pulak nak masak. Bukan apa.... tak ada orang pun! Farid sudah 2 hari terbang ke Selangor, sekarang di rumah Bonda (Nendanya), menunggu hari pendaftaran masuk ke UKM pada 1 September. Rasa sangat sepi, sebab sebelum ini ketika sampai rumah Farid akan buka pintu pagar. Masuk ruang rumah, Farid sudah siap sapu dan bersihkan ruang tamu. Masuk dapur, Farid tolong kemas meja dan sapu sampah serta basuh pinggan. Fuad pula, katanya hari ini balik lewat sebab mengikuti program di masjid. Fairuz.... balik sekolah pada lewat petang nanti. Firdaus? Kena tunggu Encik Suami ambil selepas balik kerja. Sambil berangan-angan lepas goreng ikan dan masak nasi serta sayur bolehlah lepak depan tv kejap lagi....

Akhirnya siap juga Ikan Tenggiri Goreng Salut Tepung. Amie gunakan bahan yang ringan untuk hasilkan gorengan yang sesuai untuk Firdaus. Amie hanya tambahkan bawang putih, tepung gandum, tepung jagung dan putih telur untuk celup hirisan ikan. Kalau ikutkan selera sendiri memang nak bubuh halia dan juga lada putih, tapi takut pula terasa pedas kalau Firdaus makan nanti.


Amie gunakan separuh dari isi ikan tenggiri. Bukan Firdaus saja yang akan makan, Fuad dan Fairuz pun mesti berebut kalau nampak ikan goreng begini! Sedangkan Amie sendiri sambil menggoreng sambil ngaapppp berketul-ketul ha hahahaha..... Jom tengok resepinya di bawah ini:

Bahan-bahan:
800 isi ikan tenggiri - hiris ikut ketebalan yang diingini
3 ulas bawang putih - tumbuk lumat
1 biji putih telur - pukul ringan
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam / perasa pilihan
minyak
~ campurkan serbuk kunyit, tepung gandum dengan tepung jagung dan gaul sebati~

Cara:
1. Gaul isi ikan dengan bawang putih dan garam / perasa pilihan.
2. Celupkan isi ikan ke dalam putih telur dan kemudian lumurkan dengan campuran tepung gandum & tepung jagung.
3. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng tenggelam.
4. Goreng hingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan.
6. Boleh dimakan begitu saja atau cicah dengan sos pilihan.


Bila dah siap kerja-kerja dapur... ingatkan nak lepak depan tv , tiba-tiba muncul Encik Suami depan pintu dapur dan beralih arah pulak ke bilik air! Eh! Bila pula sampainya ni.... dan terdengar pula merungut-rungut  sambil menutup pintu bilik air.... bulan ni bil letrik RM380... katanya (suaranya agak bergema dalam bilik air). Alamak... sampai begitu sekali ye... selalunya tiap petang Amielah yang paling banyak membuat pembaziran tenaga letrik.... buka televisyen, lepas tu terbongkang sampai petang... he hehehe tv yang tonton kita!


Tengoklah gaya Firdaus bila dapat Ikan Tenggiri Goreng Salut Tepung tu.



Macam sedap aje kaaannn...




7 comments

  1. Sama la kak...Hafiz pun dah x berapa nk mkn nasi...sup2 smua ni lg la...dia nk yg greng2 pula dah..pastu mcm ada skit rasa pedas...pedas ujung2 lidah tu je...itu yg sy perasan...klau mcm dlu...mmg diluahnya la blik...pening kadang nk buat mkanan dia...

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum amie..ank Uj dh 1 thn 3 bln.langsung x nk mkn nasik..minum susu jer..x thn laa..klu susu 1 tin x sampai seminggu...Insyaallah nnti Uj cuba..mne tau kot2 selera plak dia nk mkn....=)

    BalasPadam
  3. assalam Mie nakk try nanti mesti anak2 suka ni

    BalasPadam
  4. bkn firdaus je suka nii..aunty pun suka sgt mkn ikan celup tepung mcm nii hehee..

    yana pun kdg2 pening jgk nk bg anak2 mkn..skg ni ssh sgt nk mkn..nsb baik ada kengkawan blogger..boleh jgk cr idea nk msk utk anak2 ^__^

    BalasPadam
  5. sedapnya....ni sekali adap je habis ...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe