Ikan Patin Masak Lemak Cili Padi Dengan Cekur

8:42 PTG

Ada 1.5kg ikan patin tersimpn beberpa hari dalam peti sejuk. Kami beli siap buang isi perut dan di potong-potong. Diringkaskan cerita kalau ambil bahagian isinya dan pisahkan kepala-kepalanya, agak-agak semuanya seberat 1 kg kot.... Pada mulanya Amie nak panggang ikan patin, dan kemudian tuangkan santan siap berperecah cili padi dan daun cekur, atau dalam bahasa kami di sbeut 'pecel'. Selalaunya orang buat 'pecel lele' tapi Amie tak ada lele (ikan keli), dan yang ada cuma ikan patin. Fikir dua tiga kali macam malas pulak nak panggang ikan. Jadi Amie pun goreng sajalah ikan patin, dan kemudian masak ala-ala pecel gitu... Amie buat ni pun sebab pernah sekali balik kampung, dan kakak hantar semangkuk ikan keli goreng masak santan campur cekur!


Fuad memang suka sangat ikan patin. Ini kali pertama Fuad makan masakan begini. Bila Amie tanya, okey tak? Okey... katanya! Dia tak kisah pun kita bubuh apa... sebab sesetengah orang yang tak biasa dengan bau cekur memang susah sikit nak makan! Alhamdulillah... mudah-mudahan anak-anakku boleh dibawa ke tengah dan ke tepi majlis makan di tempat orang he hehehhe...


Bahan-bahan:
1 kg ikan patin - bersihkan dan potong ikut suka - gaulkan dengan sedikit garam dan kunyit
500 ml santan dari sebiji kelapa
1 keping asam gelugur  (jika asam gelugur terlalu masam, gantikan dengan sedikit pati asam jawa atau sedikit perahan jus limau nipis atau kasturi sahaja)
garam 
gula - pilihan (Amie tak bubuh gula sebab pati santan yang pekat sudah memiliki rasa manis)

Bahan tumbuk:
1 genggam cili padi hijau
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
4 biji ubi cekur

Cara:
1. Goreng ikan patin hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Masukkan santan, asam gelugur, garam dan bahan tumbukke dalam periuk.
3. Didihkan dengan api kecil sehingga semua bahan menjadi sebati.
4. Masukkan ikan pation goreng, dan masak lagi sehingga kuah menjadi pekat.
 


Silalah cuba resepi ini.... ada berani?

5 comments

  1. Salam Amie...ikan patin gak kesukaan atie..klu buat panggang cicah air asam...sedapnyaaa!!!!

    BalasPadam
  2. Memang ada kelainan ikan patin masak cekur ni...selalu nampak ikan patin masak tempoyak...menyelerakan bah...

    BalasPadam
  3. ikan patin masak apa pun sodappp je Mie

    BalasPadam
  4. Campur kencur.. waduh enak eh.. bau nye..rasanye.. nikmat sungguh!

    BalasPadam
  5. wah sedap betul ni,makan pula dengan nasi panas mesti bertambah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe