Jeruk Bambangan

3:50 PTG

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua.
Belum terlambat rasanya untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2018 buat semua rakan pengunjung yang dihargai. Akhir-akhir ini dapur kecil Amie agak sepi. Tuntutan tugas hakiki dari hari ke hari menyebabkan tumpuan masa di dapur maya semakin berkurang.  In shaa Allah, Amie akan peruntukkan sedikit waktu untuk selalu berada di sini. 
Banyak cerita yang terlepas begitu sahaja, banyak peristiwa yang tak sempat dirakam seperti selalu terutama tentang kepulangan anak-anak dari pusat pengajian dan bercuti bersama-sama. 
Apa pun pada petang ini Amie sempat kongsikan resepi yang sangat ringkas, barangkali sekadar memenuhi tuntutan agar tidak mengabaikan terus dapur ini! Amie kongsikan jeruk bambangan, sejenis buah yang sangat popular di Borneo terutamanya di Sabah. Dahulu, agak mudah untuk mendapat bekalan buah bambangan, namun akahir-akhir ini agak sukar sekali dan harganya juga agak tinggi! Sebelum ini buah bambangan dijual secara longgok, tiga atau empat biji dengan harga RM10, tetapi kini dijual dalam sukat timbang, dengan harga RM12 sekilogram. Sebiji buah bambangan yang pernah Amie beli boleh mencapai berat sehingga 600 gram.
Walaupun jeruk bambangan merupakan makanan tradisi masyarakat Kadazan-Dusun di Sabah, tetapi penggemar makanan ini tidak terhad kepada suku kaum tersebut sahaja. Kalau singgah di pekan Kundasang, memang banyak jeruk bambangan di jual di situ, selain jeruk tuhau dan pelbagai jenis makanan tradisi lain. Jika berminat untuk menyediakannya sendiri, eloklah beli sahaja buah bambangan, dan olah di dapur mengikut selera anda! Amie suka tambahkan jus limau kasturi atau jus limau nipis di dalam olahan jeruk bambangan, walaupun rasan buah bambangan memang sudah sedia masam manis semulajadinya!



Bahan-bahan:
1 biji buah bambangan tua / masak 
10 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar hiris
garam / gula secukup rasa
2 biji limau nipis - ambil jusnya

Cara:
1. Basuh buah bambangan hingga bersih, dan kemudian laps hingga kering. 
2. Kupas buah bambangan dan hiris isinya mengikut citarasa.
3. Belah biji bambangan dan keluarkan isinya. Buang selaputnya dan parut isinya yang putih.
4. Dalam sebuah bekas, masukkan hirisan buah bambangan, hirisan cili padi dan bawang, garam, gula, parutan isi (biji) buah bambangan dan jus limau nipis.
5. Gaul rata.
6. Biarkan seketika, lebih kurang 15-20 minit sebelum dinikmati.

Inilah dia buah bambangan!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe