Hidangan Berbuka Puasa : Asam Pedas Udang Harimau

10:48 PG

Orang kata, udang dimasak apa pun tetap sedap. Memang betul... , benar!  Udang sudah mempunyai rasanya yang tersendiri. Kita hanya perlu olah dengan bahan yang dikehndaki dan hasilnya memang tak akan mengecewakan!
Kali ini Amie ingin kongsikan resepi Asam Pedas Udang Harimau. Jika anda tidak menggemari udang harimau disebabkan isinya agak keras sedikit berbanding isi udang lain, bolehlah gunakan udang kertas atau udang galah atau jenis udang lain yang lebih lembut.

Bahan-bahan:
500 gram udang harimau - bersihkan, belah belakang dan buang uratnya
7 biji belimbing buluh - belah dua 
5 helai daun limau purut
1 batang serai - diketuk
2 keping asam gelugur - boleh kurangkan sebab belimbing buluh pun akan keluarkan rasa masam)
5 sudu besar minyak
1 cawan air - jika suka kuah cair boleh tambahkan air
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
3 cm kunyit hidup

3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm belacan
1/2 sudu teh lada hitam

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai hingga pecah minyak.
2. Masukkan air dan asam gelugur.
3. Setelah kuah mendidih, masukkan udang harimau.
4. Biarkan masak selama lima minit (atau kurang dari 5 minit). Balik-balikkan udang sekali-sekala.
5. Masukkan daun limau purut dan kacau sekali dua.
6. Setelah daun limau purut berubah warna, perasakan masakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.

Amie suka kuah asam pedas yang agak pekat....

5 comments

  1. Berselera betol tgk, boleh cuba buat berbuka nanti

    BalasPadam
  2. salam singgah kak amie.. ..bukan sebarang udang tu.. nampak sangat sedap

    BalasPadam
  3. Hello Amie, ini saya Lee dari Canada. How you doin'? I love your this assam dish....one of my favourites. And yours looks so delicious, saya suka the colour of your asam gravy...the udang looks sedap best tu.
    Agak nya masuk satu spoon dalam mulut boleh lupa nama mak, ha ha.
    Have a fun weekend. Oh ya, selamat berpuasa. Simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    BalasPadam
  4. betul tu kak ami, udang kalau masak apa pun sedap.. digoreng saja pun sedap.. inikan pula masak asam pedas.. aduhhhh

    BalasPadam
  5. menggamit selera!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe