ADSENSE

Khamis, 16 April 2015

Udang Tumis Pedas Dengan Kacang Buncis

Assalamualaikum....
Mengait kelapa dapat sekarung,
Nyalakan seludang gunakan mancis,
Cara mudah masak sekali harung,
Tumis udang sama kacang buncis.


Masak tumis pedas udang dengan kacang buncis memang sungguh menyelerakan! Tak cukup pedas dengan cili merah, tambahkan cili padi pula! Waduh.....! Temukanlah menu ini dengan nasi panas... perrrgghhhh!

Bahan-bahan:
500 gram udang kertas - bersihkan - dan belah belakang - tinggalkan ekor - tarik uratnya
15 batang kacang buncing - bersihkan - potong sepanjang 3 cm
4 sudu makan minyak
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 labu bawang besar - mayang kasar

Bahan kisar:
7 biji cili merah 
10 biji cili padi
2 sudu makan udang kering - rendam hingga kembang
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan minyak  dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan udang dan gaul rata. Masak sehingga udang berubah warna.
3. Masukkan kacang buncis dan tutup kuali selama 2 minit.
4. Buka penutup kuali dan taburkan bawang besar serta serbuk pati ayam.
5. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

2 ulasan:

Nani berkata...

bolehlah buat ptg ni, insyaallah..terima kasih Amie...

Shamsiah Abdul Rahman berkata...

Alhamdulillah..
Rezeki Allah beri.. bismillah..