ADSENSE

Ahad, 22 Februari 2015

Ekspedisi Menawan Puncak Kinabalu (Episod 7) : Bertemu Malim Gunung & Bertolak ke Timpohon Gate

Ikut pengalaman Amie, urusan pendakian kali ini sangat jauh bezanya jika dibandingkan dengan dulu. Ini disebabkan dahulu, urusan ini di bawah seliaan Taman Sabah, tetapi sejak 2009 pentadbiran beralih ke tangan Sutera Sanctuary Lodges anak Sutera Habour Resort yang bertaraf bulan dan bintang! Dan untuk info lebih lanjut, carilah sendiri... tanya-tanyalah Encik Google ye.


Name tag ini 'nyawa' sementara anda untuk naik dan turun gunung. Kena gantung di leher sepanjang perjalanan.

 Nampak kaki tu .... dah tak sabar nak daki gunung!

Jangan lupa.... bawa tongkat! Kalau tak ada tongkat sendiri, boleh sewa di pintu masuk Timpohon nanti. Amie pun lupa berapa harga sewanya... mungkin RM9 atau RM10, sebab bila nak sewa, bekalan tongkat dah habis!

 Peringatan untuk yang ingin mendaki.

Wokeeyyy... take nothing but photographs!
Bersama salah seorang Malim Gunung (Mountain Guide) merangkap porter di antara empat malim gunung yang lain. Kumpulan kami mempunyai empat orang Malim Gunung. Pastikan Malim Gunung anda memakai name tag mereka sepanjang perjalanan mengiringi anda dari pintu masuk Timpohon sehingga ke puncak dan seterusnya kembali semula ke kaki gunung! Setiap seorang daripada kami dikehendaki membayar tunai RM38 untuk khidmat Malim Gunung. Bayar di pejabat pendaftaran, bukannya bayar terus pada Malim Gunung.

Jom kita beri perhatian.... apa kata ahli ekspedisi sebelum mendaki puncak tertinggi di Asia Tenggara ini.

 Jamasri:
Saya first time daki bila umur dah 4 series... terlambat rasanya... lepas ni tak tau mau naik lagi atau tidak.
Sebenarnya hasrat untuk mendaki gunung sudah lama terpendam, 20 tahun yang lalu....
Tak sangka dapat mendaki dengan rakan Dominic ni... dulu di Silabukan, tahun-tahun mereka mendaki gunung, bila saya first posting... mereka stop pulak... Itulah rezeki namanya!
Bravo!!!!!

 Akmi:
Excited!

 Jill:
Excited sangat bila ada member mencadangkan pendakian Gunung Kinabalu. Dengan spontan saya jawab : Kasi jadi!
Walau pun time tu budget agak kurang memberangsangkan, namun kuconfirmkan jua, biarpun terpaksa berhutang dengan 'along'.
Dah lama memang nak daki gunung tu..Jadi, apalagi! Bila ada peluang, pantang dilepaskan macam mirinda!


 Darwisah:
Rasa berdebar-debar!
Mampukah aku menawan puncak Gunung Kinabalu tanpa stamina dengan usia hampir 4 series nie...

Teruskan juga mendaki dengan yakin atas sokongan orang-orang tersayang.

 Mimie:
Dalam hati kata 'boleh ke aku ni sampai Laban Rata? 6km naik saja betul-betul mencabar!

 Cynthia

 Bellylyn:
Ilham wujud selepas Annual Dinner... bila Cikgu Johnny, Mimie and gang badminton berbalas text. Then timbul pasal isu Kinabalu yang sudah lama dirancang oleh arwah Cikgu Munim. Saya pun terpanggil untuk jadikannya kenyataan. Saya pun call ex.... di SLR. Dia post iklan... dan kita pun pilih tarikh. Pada asalnya Mac... tapi ada yang pm untuk Feb. So bincang dengan arwah and he said, 'wokey, teruskan saja.'
Saya pun masukkan iklan dalam borak dan 19 orang setuju then wujudlah group XPDC Kinabalu oleh Misa.
Mimie dan arwahlah antara orang yang memujuk saya mengikuti XPDC ini, yang pada asalnya hanya untuk merealisasikan impian member. Saya sangat takut pada asalnya sebab pengalaman lalu yang tidak sepertinya. Berbekalkan mau jumpa ex... so saya pun membuat pembayaran.
Sebelum XPDC ... busy mencari bahan. Semuanya canggih.... siap kirim baju sejuk dari Negara China. My mum, memang risau... she knows me best. Syukur dapat training di Gunung Silam dengan gang XPDC. At least adalah persediaan. Tapi masih takut dan bimbang. Saya takut mati... tapi arwah berpesan, dalam rumah pun boleh mati!

Azman:
1. Risau gak.... baru pertama kali nak naik... umur da kategori 4 series.
2. Fitness dan stamina cuma ada pasal main futsal ja.
3. Buat sedikit servay kat internet.

Fauzan:
Ya Allah!
Punyalah tahu... tak sangka tersenarai untuk ke puncak Kinabalu, tapi saya suka menggunakan prinsip 'kenapa orang boleh buat sedangkan kita tak boleh buat'.

Nano:
Seminggu sebelum pergi suka suki ikut kawan training daki Bukit Silam. Puhhhh... semput.... tidak la ni... mungkin dah veteran. Semangat kawan-kawan menggalakkan ikut je walau tiada nama.... (waiting list).


 Amie:
(Meminjam kata-kata arwah Cikgu Munim ketika mula-mula beliau mengajak kami naik gunung) : Pelan-pelan. Sampai atau tidak itu belakang kira. Kita cuba dulu.
 Faiz:
Semangat berkobar-kobar! 

 Anwar Jr:
Semangat berkobar-kobar!

 Pyan:
Hanya mampu berdoa.
Ada perasaan takut dan risau juga.
Tapi yakin dengan Allah saja.

 Ramlee:
1. Masih fobia dengn suhu sejuk kerana takut asma menyerang kembali.
2. 4 hari latihan intensif untuk menaikkan aras metabolisme dan kekuatan otot. Akan tetapi otot tak sempat recover sebelum mendaki....
 Junizam:
Ada kerisauan sebab umur sudah bertambah 5 tahun  (masa first time ke puncak Gunung Kinabalu),  lebih berat dari dulu, dan sakit beberapa hari sebelum naik. Tidak fit!

 Misa:
Berdebar-debar!
Takut tak sampai!

Suderajat:
Dari segi persiapan, fitness tiada langsung sebab baru habis sakit dua minggu (keteguran), tiada bersukan selama sebulan. Persiapan mendaki pun, asal ada. banyak yang tak lengkap.

 Kamsiah:
Actually.... arwah Cikgu Munim yang offer daki gunung, terus list nama. Balik rumah minta izin, diberi pelepasan. Dapat restu suami dan bondaku dulu. Terus semangat nak mencabar diri. Namun jauh di sudut hati tak begitu yakin boleh sampai ke puncak... tawakal.



Pendaki berdaftar.... mendaki dengan izin.
 Bas sedang menunggu kami.... bayaran setiap seorang sebanyak RM9 untuk tambang sudah ditunaikan.

 Bas mula bergerak menuju ke Timpohon Gate tepat pada pukul 8.38 minit pagi.

Kabus yang menyelimuti puncak Kinabalu semakin menipis. Langit kelihatan membiru. Matahari bersinar terang. Ya.... Kinabalu! Kami datang....

Bersambung

Entri berkaitan dengan Ekspedisi Mendaki Gunung Kinabalu:

CUTI-CUTI MASAK : LALUAN MENAWAN GUNUNG KINABALU
EKSPEDISI MENAWAN PUNCAK KINABALU : HASRAT CIKGU MUNIM
MEMBAWA SEMANGAT CIKGU MUNIM DALAM EKSPEDISI MENAWAN PUNCAK KINABALU
PERSEDIAAN & PERSIAPAN SEBELUM MENDAKI GUNUNG KINABALU
PERJALANAN LAHAD DATU-KUNDASANG
TAMAN KINABALU
BERTEMU MALIM GUNUNG & BERTOLAK KE TIMPOHON GATE
PONDOK TIMPOHON & SELAMAT MENDAKI
PERJALANAN DARI TIMPOHON KE LABAN RATA
MENDAKI KE LABAN RATA
BERMALAM DI LABAN RATA
DARI LABAN RATA KE PUNCAK KINABALU
MENAWAN PUNCAK KINABALU
TURUN DARI PUNCAK GUNUNG KINABALU
CERITA SELEPAS PENDAKIAN
DARI GUNUNG TURUN KE LAUT
BERSANTAI DI PULAU SAPI & PULAU MANUKAN
SEMALAM DI KOTA KINABALU
BILA NAK MENDAKI GUNUNG KINABALU LAGI?

4 ulasan:

nasa mulia berkata...

Saya rasa pengurusan bertukar tu yang banyak yang berubah....charge pendaki sabahan dengan bukan sabahan jauh beza sekarang...sabahan boleh dapt harga rm160 bukan sabahan start rm650...kenapalah tak buat malaysian non malaysian jer...org semenanjung ramai yang nak naik tpi sebab harga mereka patah semangat.

Amie berkata...

Nasa,
betul tu... kami pun sama... walaupun dalam kumpulan kami tu 5 orang dari semenanjung, 1 dari Sarawak, dan yang lain dari Sabah... kami dikenakan caj yang berbeza. Kak Amie pun kena bayar lebih sikit sebab kad pengenalan -10-. Kesiankan... yang nak mendaki dari semenanjung kena fikirkan kos kapalterbang lagi....

Yana Shaiful berkata...

tak sabar nk tahu citer seterusnyaa..bestnyaa kinabalu ^_^

Bbwana adienia berkata...

akhirnya nampak juga wajah kak amie..heheh..