ADSENSE

Khamis, 20 November 2014

Jom ke Tawau Kita....

Ke Tawau lagi.... memang sudah menjadi takwim tahunan, tiap kali cuti sekolah pasti Amie ke sini. Selain menghadiri mesyuarat selama 4 hari mulai hari ini hingga selesai pada hari Ahad nanti, sempat jugalah bawa Fuad & Fairuz shopping serba sedikit barang keperluan mereka. Esok pagi, mereka akan berangkat ke Kota Kinabalu, dan seterusnya akan terbang ke Kuala Lumpur pada hari Sabtu. Bujang kami ini ikut Jambori Pengakap Antarabangsa di Lumut Perak sehingga 30 November 2014.
Kelmarin kedua-duanya sempat ikut Encik Suami hantar Amie ke Tawau. Pagi tadi tiga beranak ini balik ke Lahad Datu. Tinggallah Amie ....

Kali ini Amie menginap di MB Hotel. Hotel ini terletak berhampiran dengan hotel-hotel lain seperti King Park Hotel, Prince Hotel, Haritage Hotel, Shervinton Hotel dan banyak lagi. Dekat juga dengan Hotel Marco Polo yang berhadapan dengan pasar gantung. Nak cari teksi pun senang, sebab kena ulang alik ke tempat mesyuarat setiap hari dari pagi hingga petang. Nak cari makanan pun senang. Banyak restoran di sekitar. Nak shopping pun senang juga.... pergi ke Parkwell jalan kaki saja.

Berbeza sedikit dengan Hotel Shervinton yang selalu kami 'hinggap' MB Hotel kelihatannya agak 'lama' sedikit usinya. Bagaimana pun kami tetap selesa di sini.

Baru je letak beg dalam bilik, Fairuz & Fuad kata perut dah lapar. Kami pun keluar dari bilik dan terus menuju ke Sri Titingan Steamboat.

Kalau ke Tawau, jangan lupa datang ke sini tau....  Dibuka pada pukul 5 petang, dan kami merupakan pelanggan yang paling awal berada di situ.

Seronoklah ... sebab orang belum ramai! 
Sebenarnya baru minggu lepas kami bersteamboat di Lahad Datu! Adeeehhh...... muat ke lagi perut nak menampung macam-macam benda? Ye laaaa.... kita ni pantang nampak seafood, semuanya nak dibedal!

Makan sajalah mana yang mampu ditelan.... udang, sotong, sup ketam, dan entah apa lagi berpuluh-puluh jenis makanan lain yang terhidang. Larat tak larat sajalah mulut nak kunyah, dan tekak nak telan.

Fuad tak berapa suka nak makan seafood... katanya arlegik! He hehhe.... terpaksalah dia makan ayam & daging saja ye.... dan juga makanan lain yang bukan dari laut... tapi ikan dia tetap makan!


Makanlah sebanyak manapun yang anda larat nak makan! Tak mahal pun... hanya RM20 untuk dewasa. Kalau di Lahad Datu RM26 per orang dan kena caj RM5 untuk lebihan makanan seberat 100gram. Di sini kena caj RM3 saja kalau tak habiskan makanan anda.

7 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

Kak Amie..di tawau tu di mana lagi tempat yang menarik dan best?tempat shopping ka apa..mana la tau sampai pula pigi sana 1 hari nanti..:)

lia ummiirfan berkata...

tak penah sampai tawau lagi.. steambot dia murahnyaa... hihi..

Tihara berkata...

alhamdulillah bestnya kak amie
ber steamboat macam ni ^_^

Bicara Kak Noor berkata...

kaknoor belum pernah sampai tawau lagi Mie mesti best makan seafood tu besau lagi udangnya

Nor berkata...

Bestnya..belum pernah sampai ke Sabah lagi sebelum ni..

Amie berkata...

Bbwana,
ada pasar gantung, banyak barang hiasan dari Filipina, jangan lupa ke pasar tanjung, macam2 ada... udang kering, ikan bilis, kacang gajus & segala macam barangan dari seberang pun ado, boleh beli seafood dekat dengan pasar ikan.

Lia,
murah... tapi perut kita dah tak muaaattt!

Amie berkata...

Tihara,
memang best, tapi tulaaa... tak dapat banyak makan sebab cepat kenyang!

Kak Noor,
marilah terbang sini kak

Nor,
jemput datang Nor.