Bismillahirrahmanirrahim.
Bunga ros berkembang di ladang pada musim bunga, tetapi kami tiba pada musim sejuk!Tidaklah dapat menyaksikan keindahan bunga ros yang sedang mekar dengan aromanya yang semerbak di pergunungan yang dingin. Ketika ini pokok bunga ros hanya tinggal ranting kering sahaja. Namun begitu, kami masih berkesempatan menghidu wangian ros di Rose Shop, dan boleh membeli seberapa banyak mengikut kemampuan sama ada untuk diri sendiri atau untuk dihadiahkan kepada keluarga atau teman-teman.
Kami berkesempatan meninjau keadaan di salah sebuah kilang pemprosesan minyak wangi di Thaif tetapi tidaklah banyak masa berada di sini memandangkan masa lebih berharga untuk dihabiskan di kedai minyak wangi. Dengar ceritanya, harga minyak wangi dari kilang di sini akan berganda jumlahnya kalau sudah dipasarkan ke luar kawasan.
Ketika kami sampai, kelihatan jemaah umrah dari agensi lain sedang tekun mendengar penerangan tentang produk dari bunga ros di kilang ini iaitu Rashed Al Qurashi Factory. Kilang ini mempunyai sumber bunga ros sendiri, yang ditanam di kawasan ladang di bahagian belakang.
Antara produk yang dihasilkan di kilang ini dari sumber bunga ros. |
Siapa tak tertarik? Sangat menarik bukan? |
Kelopak bunga ros akan diproses / diekstrak ' disuling untuk menghasilkan patinya. |
Mari kita masuk ke dalam kilang pemprosesan minyak wangi ros.
Amie hanya berada di bahagian hadapan sahaja, dan tidak masuk di belakang. Di bahagian belakang ialah tempat memproses bunga ros. Bunga ros dicampur dengan air, dan direbus. Wap yang terhasil akan disalurkan ke dalam balang kaca.
Nampak banyak wap yang dihasilkan. Tetapi itu bukanlah pati minyak wangi! Patinya terletak di atas wap (air) dan disedut dengan picagari. Bayangkan picagari itu besar mana. |
Untuk mendapatkan setitik minyak wangi ros memerlukan banyak kelopak bunga ros! |
Antara produk yang dihasilkan dikilang ini termasuklah minyak wangi, sabun, losyen, air bunga ros dan sebagainya. Air bunga ros biasanya digunakan dalam masakan seperti nasi. Eh, teringat pula kalau Amie masak nasi minyak, selalu tambahkan air bunga ros! Rupanya begini proses mendapatkan air bunga ros.
Dan, untuk menghasilkan 1 kilogram pati minyak bunga ros memerlukan 4,000 kilogram bunga ros! Sudah tentu proses seterusnya akan terhasil haruman yang berbeza-beza kandungan minyak wanginya mengikut kategori seperti parfum, esprit de parfum, eau de parfum, parfum de toilette, eau de toilette.... heheheee ini kalau tanya Abang Farid memang dia tahu campuran-campuran bahan untuk menghasilkan minyak wangi sebab Abang Farid pernah bekerja di kilang minyak wangi. Kerja Abang Farid membuat campuran bahan untuk jenama minyak wangi. Katanya setiap hari dia akan hasilkan sehingga 16 gelen minyak wangi. Katanya lagi, sampai tak tahu aroma apa yang dhidunya setiap hari!
Rashed Al Qurashi Factory |
Mari kita shopping minyak wangi di Rose Shop yang terletak di hadapan Rashed Al Qurashi Factory. |
Apabila melihat banyak minyak wangi, tak tahu hendak pilih yang mana berkenan di hati. Semuanya harum! Semuanya semerbak!
Kami tidak dapat berkunjung ke Pasar Buah Thaif. Menurut mutawif, sekarang Pasar Buah Thaif sedang dalam proses penambahbaikan dan memakan masa selama dua bulan! Jadi, kami jalan-jalan sahajalah di kawasan sekitar untuk membeli buah sebelum naik bas.
Buah tin dan buah aprikot. |
Anggur, delima, pear & limau. |
isi buah delima dan buah-buahan potong. |
Anggur & buah peach. |
Makan buah tin dalam bas. |
Kemudian bas meneruskan perjalanan, tetapi kabus tebal menghalang pandangan di sepanjang jalan raya!
Kabus sepanjang jalan.
Entri berkaitan Umrah 2023:
- KOTA KINABALU - BANDAR SERI BEGAWAN : B1822 ROYAL BRUNEI AIRLINES
- DARI BRUNEI AIRPORT KE KING ABDULAZIZ INTERNATIONAL AIRPORT JEDDAH
- SOLAT SUBUH BERJEMAAH & LAWATAN ZIARAH DI SEKITAR MASJID NABAWI
- JUS BUAH YANG DIRINDUI!
- MENUNGGU DAN DITUNGGU
- BUAH TIN SEGAR : SAR 30 SEKILOGRAM
- AIR ZAMZAM : PENGHULU SEGALA AIR DI DUNIA!
- MASJID QUBA' : MASJID PERTAMA DALAM SEJARAH ISLAM
- KEBUN KURMA ABU FAISAL
- JABAL UHUD : TEMPAT BERLAKUNYA PERANG UHUD
- MARI KE RAUDHAH : TAMAN SYURGA DI DUNIA
- LAUT AIR MATA DI SUBUH HARI
- ROZEN FOR GOLD & JEWELLERY
- DEWAN MAKAN DI ROYAL AL-ANDALUS HOTEL @ CLASSY AL-ANDALUS SUITES
- MELAWAT PERKUBURAN BAQI' - JANNAT AL-BAQI' / BAQI' AL-GHARQAD
- HARI JUMAAT DI MASJID NABAWI
- MAKAN NASI KAMBING DAN SHISH KEBAB
- MAKAN HATI UNTA DI SYAREQ QURBAN
- BERMUNAJAT DI RAUDHATUL JANNAH
- MASJID IJABAH : TERKABULNYA DUA DARI TIGA DOA RASULULLAH SAW
- KESAN DARAH RASULULLAH SAW SETELAH CEDERA DALAM PERANG UHUD
- MASJID AD-DEREA (AL-DAR'A) : TEMPAT RASULULULLAH SAW BERDOA PADA MALAM SEBELUM PERTEMPURAN UHUD
- MASJID BANI HARAM : PERISTIWA MAKANAN SEDIKIT MENJADI BANYAK DI RUMAH JABIR BIN ABDULLAH
- GUA SAJADAH : TEMPAT RASULULLAH SAW SUJUD BEGITU LAMA SEHINGGA MUAZ IBN JABAL MENYANGKA BAGINDA WAFAT!
- TELAGA GHARAS (GHRAS) : MATA AIR SYURGA YANG DIGUNAKAN UNTUK MEMANDIKAN JENAZAH RASULULLAH SAW
- TELAGA CINCIN : TEMPAT HILANGNYA CINCIN RASULULLAH SAW BUAT SELAMA-LAMANYA
- TELAGA IZIQ & TEMPAT SINGGAH RASULULLAH SAW DI KEDIAMAN KULTSUM BIN AL-HADM
- BUSTANUL MUSTAZIL (KEBUN MUSTAZIL)
- CHICKEN SEEKH KABAB & BIRYANI LAHAM DI ZAITOON RESTAURANT
- RASA SAYU APABILA MENGENANGKAN AKAN MENINGGALKAN MADINAH
- BERBURU MUSTAJABAH DOA DI RAUDHATUL JANNAH
- BUKIT MAGNET DI LEMBAH JIN
- WAKTU TENGAH HARI DARI PAGAR 335
- CHAPLI KEBAB & BIRYANI CHICKEN
- NASI BUKHARI AYAM PANGGANG
- MADINAH DIBASAHI HUJAN
- DISANGKA KARI AYAM RUPANYA KARI KAKI KAMBING!
- SELAMAT TINGGAL MADINAH AL-MUNAWARAH.
- IHRAM : PAKAIAN IHRAM, LARANGAN IHRAM & PERKARA YANG DIBOLEHKAN
- MIQAT IHRAM : BIR ALI
- MAKAN MALAM DI RNR AL-MASAMAAH
- MAKKAH HOTEL & TOWERS
- TAWAF & SA'I
- MAKAN UDANG GORENG DAN MINUM JUS BUAH PUKUL TIGA PAGI
- GELANG KUNING : ECONOMY FAR EAST MEAL
- UMRAH KE-2 - MIQAT DI HUDAIBIYAH
- IKTIBAR DI ATAS KELALAIAN SENDIRI
- KUNAFA : PENCUCI MULUT TRADISIONAL TIMUR TENGAH YANG SEDAP!
- JABAL TSUR
- JABAL AR-RAHMAH (BUKIT KASIH SAYANG) TEMPAT PERTEMUAN KEMBALI NABI ADAM AS DAN HAWA
- MIQAT IHRAM UMRAH KETIGA DARI MASJID JI'RANAH
- LAMB MADINI
- BERCUKUR RAMBUT DI SELURUH KEPALA
- MAKAN MALAM DI BANI HASHIM RESTAURANT
- SARAPAN NASI GORENG & TERUNG GORENG
- PERJALANAN KE THAIF : ZIARAH MASJID ABDULLAH IBN ABBAS
- MENCARI MADU DI THAIF
- BERSIAR-SIAR DI PERKAMPUNGAN THAIF
- MAKAN NASI MAGADIR DI THAIF
- LAWATAN KE KILANG MINYAK WANGI ROS DI RASHED AL QURASHI FACTORY, THAIF
- MINUM TEH ARAB & MAKAN JAGUNG BAKAR DI TENGAH KABUS
- MASJID QARNUL MANAZIL
- SESUNGGUHNYA ALLAH TIDAK MENYUKAI ORANG-ORANG YANG BERLEBIH-LEBIHAN.
- HIJIR ISMAIL, MULTAZAM, & MENCIUM HAJAR ASWAD
- NASI ARAB BURUNG PUYUH, SAMBOOSA & JUS MANGGA
- MENDAKI KE GUA HIRA
- MAKAN NASI UNTA @ KABSHA HASHI @ CAMEL KABSHA
- IKAN KUTAMBAK DI TANAH ARAB
- MENCARI ARABIC NOUGAT HONEY ROSE
- HARI TERAKHIR DI MAKKAH - TAWAF WIDA' (TAWAF PERPISAHAN)
- KENALI WARISAN BUDAYA ARAB DI MUZIUM AL AMOUDI MAKKAH
- KING ABDUL AZIZ INTERNATIONAL AIRPORT @ JEDDAH INTERNATIONAL AIRPORT
- DARI JEDDAH INTERNATIONAL AIRPORT KE BRUNEI INTERNATIONAL AIRPORT
wangi semerbak ke masuk kilang minyak wangi tu Kak Amie? tebalnya kabus di sana.
BalasPadamTak ada bau wangi di sini Carneyz sebab minyak wangi belum diproses. Yang terhasil di sini hanya patinya sahaja.
PadamMenarik lawatan gini. Lepas keluar melekat tak ya wangi ros tu kat kita? Hehe
BalasPadamTebal sungguh kabus. Sejuk sungguh nampaknya.
Masuk Rose Shop baru ada bau wangi. Dalam kilang yang kami masuk ini hanya proses menyuling sahaja.
PadamKalau duk lelama kat tempat proses bunga ros tu agaknya melekat tak bau harumnya kat badan.
BalasPadamAgaknya kalau masuk 'dapur' nya mungkin ada aroma rebusan bunga ros kot.
Padammesti wangi je dalam kilang minyak wangi tu kan kak, ingat dia bagi melawat kebun bunga rosnya mesti ralit nengok
BalasPadamBoleh melawat kebun bunga ros tapi tak ada apa sebab sekarang musim sejuk. Daun ros semua gugur.
PadamSedapnya bau bunga ros.
BalasPadamKebun ros di sana pasti besar ya sebab mereka kilangkan sendiri ros untuk jadikan minyak wangi.
Sukanya saya dwngan bau rose...bau air mawar dan bau sirap rose pun saya suka sangat..Semoga ada rezeki saya ke sini
BalasPadam