Ketika membelek-belek majalah LIONMAG dalam penerbangan dari Tarakan ke Balikpapan pada 3 Februari 2019 lepas, terpandanglah beberapa jenis kuih cemilan tradisional Indonesia. Antaranya termasuklah kue cucur, (barangkali di tempat kita dipanggil cucur Jawa / topi Mexico / penjaram), kue bugis (biasanya di Sabah memang dipanggil kuih bugis, dan di Malaya pula kita biasa dengar kuih koci), dan kuih-kuih lain yang terdapat di tempat kita seperti wajik dan kuih talam.
Tertarik pula melihat keunikan kuih nan satu ini, kelilingnya nampak crispy, dan tengah-tengahnya meninggi dengan warna hijau yang lebih terang.
Ketika menyiapkan entri ini, bertanyalah pula kepada Pak Google untuk memastikan nama kuih hijau yang comel ini. Menurut Pak Google, kuih ini dipanggil kue ape yang berasal dari Betawi. Ada pula yang mengatakan kue ape ini sama bentuknya seperti kue serabi dari Solo.
3 hari kemudian, sewaktu jalan-jalan di Balikpapan Fest 2019, terpandang kuih yang seakan-akan sama seperti yang Amie lihat dalam LIONMAG. Ada pun bahan-bahan yang digunakan untuk menyediakan adunan kue ape ini termasuklah tepung beras, tepung terigu, baking powder, garam, gula dan pes pandan.
Gunakan kuali melengkung untuk mendapatkan bentuk kue ape yang cantik.
Setelah adunan kue ape siap (biarkan lebih kurang 1 jam), bolehlah tuangkan sedikit ke dalam kuali yang sudah dioles dengan minyak.
Tutup kue ape dengan penutup kuali, dan kecilkan api dapur.
Biarkan beberapa ketika sehingga kue ape masak, kelilingnya akan kelihatan garing.
Bolehlah keluarkan kue ape dari kuali.
Nampak mudah bukan?
Hasilnya pun cantik, nampak garing dan sedap dinikmati ketika masih panas!
Entri berkaitan:
nampak menarik kueh ni...kena cuba
BalasPadamMacam kueh apom yang orang india selalu masak. Tapi dia guna santan dan rasa manis
BalasPadamcantik bentuknya, mmg kene pakai kuali yg kecik comei gitu baru jd ye kak
BalasPadamFHA,
BalasPadammemang nampak menarik, senang2 nanti saya pun nak tanya pak google, cari resepi dan cuba juga.
Asli,
tq.
Notie,
rasanya kue ape ni tanpa santan kan.
Norhidana,
ye, pakai kuali besi yang kecil melengkung.
saya baru rasa kuih ni kt jakarta baru2 ni....memang sedap...x dinafikan kt malaysia xde rasa kuih cm ni....menyesal x beli banyak2...sy beli kt pasar Jatinegara Mester...mmg terbaik
BalasPadamWah ternyata kue apa sampai dihadirkan di Balikpapan Fest ya Mbak.
BalasPadamLuar biasa eksistensi kue ape rupanya.
Hanya saya penasaran apakah kue ape ini sudah dikenal lama disana?
Saya mengenal kue ape ini sejak saya masih pelajar Sekolah Dasar, rentang waktu 1970-an. Kue ini salah satu jajanan yang disukai oleh anak-anak sekolah teman saya masa itu.
Kini pedagang kue ape banyak bermunculan di kota saya. Syukurlah kue lama kini kembali eksis ditengah gempuran jajanan yang serba olahan pabrik.
Salam,
Kue ape ini punya banyak nama kak Amie , 😄. Di jakarta sendiri banyak disebut kue Tete. Tapi apapun namanya, biasanya orang sini udah tau kue apa yg di maksud 😅. Saya sendiri jarang makan, Krn memang udh ga banyak yg jual . Makin langka
BalasPadam