Bismillahirrahamanirrahim.
Dalam entri : RESIPI SAMBAL KACANG SOTONG KEMBANG, blogger Puan Faizahanum dari wife to @ jalan rebung meninggalkan pertanyaan dalam ruangan komen : Sotong kering ni sama ke dengan sotong kembang?
Jawapannya:
- kedua-duanya dari jenis sotong
- sotong kering ialah sotong yang dikeringkan
- sotong kembang ialah sotong kering yang direndam sehingga menjadi kembang
Kebetulan untuk rumah terbuka raya tahun ini Amie bercadang untuk masak sambal sotong kering @ kembang. Jadi di sini Amie kongsikan proses menjadikan sotong kering supaya kembang. Kembang sebesen ye, bukan kembang semangkuk!
Amie beli 18 ekor sotong kering saiz sederhana. Tidak ada lagi sotong kering saiz besar seperti dahulu. Kalau sotong kering saiz besar apabila kembang, memang mengembang sungguh! Bertahun-tahun kami mencari sotong kering saiz besar, tapi tetap tak jumpa. Entah ke mana perginya. Maka gunakanlah sahaja sotong saiz sederhana.
Malam tadi, Amie bersihkan sotong kering sebelum direndam. Kena sediakan air abu atau air sotong untuk merendamnya. Tempoh merendam biasanya antara 5-6 jam.
18 ekor sotong kering saiz sederhana. |
Sotong kering yang telah dibersihkan, buang mulutnya dan pisahkan badan dari janggutnya. |
Sotong kering yang sedang direndam dalam air campur air abu. |
Walaupun tempoh rendaman antara 5-6 jam, tetapi Amie rendam semalaman. Selepas sahur, Amie buang air rendaman sotong kering. Baunya....ya ampun! Jadinya, selepas bersihkan sotong tadi, teruslah mandi dari hujung rambut hingga ke hujung kaki!
Ini sotong kering yang telah dibilas bersih. Amie cuci berkali-kali. lebih 5 kali bilas! |
Setelah dibilas bersih, jika hendak terus dimasak, bolehlah celur seminit di dalam air panas mendidih. Jika tidak mahu bolehlah rendam seketika dengan air panas dan tambahkan garam supaya hilang bau air abu @ air sotong, kemudian bilas bersih dan toskan. Selepas subuh, Amie hendak ke pasar, jadi Amie hanya rendam sahaja dengan air biasa. Sekembalinya dari pasar, Amie terus ke dapur untuk melihat sotong yang direndam.
Hasilnya, sotong tambah kembang! Dan penuh sebesen.
Tidak pastilah berapa kilogram beratnya. Sotong kering asal lebih kurang 1.5 kilogram. Setelah kembang, beratnya berganda-ganda.
Ada sejenis lagi Kak Amie, sotong kembang jenis basah tu. Sy lagi suka yg tu daripada sotong kering.
BalasPadamOh, yang itu sudah tidak pernah jumpa lagi. Dulu ada dijual di pasaraya atau kedai tapi sekarang tinggal kenangan. Tu pasal terpaksa rendam sendiri walaupun hanya sotong kecil, tapi bolehlah kembang juga.
PadamEh, sotong kembang jenis basah🤔
PadamSaya memang tak reti dan tak pernah masak sambal sotong kering macam cikgu rendam tu.Tak yakin nak buat Tapi lepas baca penerangan cikgu,sekurang2nya saya faham.
BalasPadamBiasa dok guna sotong kembang basah yang orang makan dengan yong taufu tu ja...Tapi sotong tu agak tawar
Sotong kembang basah yang orang makan dengan yong tau foo itu asalnya sotong kering yang direndam dengan air abu, tapi sotong saiz besar yang kami selalu cari tapi tak jumpa dah! Memang rasanya tawar sebab hanya dicelur saja.
PadamOooo...faham.
PadamMaksudnya yg sotong kembang tu asalnya sotong kering la..patut la warna dia macam tu.Selama ni dok ingatkan sotong kembang tu memang spesis special
sini ada jenis sotong basah tuk guna makan rojak sotong tu. dulu murah je rm10 tuk 3 ekor, skrg nak rm29-39 sekilo. kegemaran bapa, selalu ada stok, haritu pi KK sempat beli sotong kering lak, tu if nak makan basah, rendam dgn air kapur dia, atapun just bakar pastu cincang dgn alu lesung batu bagi dia lembut, mkn dgn cili, fuh sedap!!
BalasPadamPerkongsian yang bagus. Baru tahu, kena rendam dengan air abu. Jujur, saya tak pernah masak sotong kering. Banyak ilmu dapat dari entri ni. 😊👍
BalasPadamMaknanya sotong kembang basah tu asalnya sotong kering yg direndam ye Kak Amie? Mari belajar tentang jenis² sotong haha....
BalasPadamOh kejadian asal sotong kembang ni bermula dari sotong kering. By the way, sambal sotong kering paling sedap hihih
BalasPadamJemput Singgah :Cara Solat Sunat Witir
kalau sy suka sotong kembang yg basah tu... masak kari sedap, sambal sotong pun sedap... tp harga mahal la sbb tu rojak sotong agak mahal... tp kalau sotong sabah mmg selalu buat yg kering dikembangkan.. mak usu selalu bawak kalau balik kuching
BalasPadamdana tak pernah beli kot sotong kering yg bila direndam jd kembang besar gitu.... biasa beli yg kembang warna pink tu je hehehhe
BalasPadamSA x pernah lagi masak guna sotong kering ni..biasa sotong kembang jenis basah tu...
BalasPadamBelum pernah beli sotong kering,kalaupun ada di sini cumi asin kering,harus di rendam lama karena asin sekali saat mengolahnya
BalasPadamPerkongsian yang menarik kak Amie. Ilmu sotong menyotong ni memang saya kurang sikit
BalasPadamTerima kasih kak atas perkongsian. Terjawablah persoalan. Tak pernah lah beli lagi sotong kering tu dan proses sendiri. Biasa beli yang dah mengembang tu 😁😁.
BalasPadam