Sambung cerita REWANG (KEM KEPIMPINAN) AJK MINUM PAGI. Keesokan paginya, pada hari Ahad kami datang seawal pukul 6:30 pagi untuk bergotong-royong masak-masak hidangan tengah hari. Kami sudah diingatkan untuk membawa air dari rumah masing-masing untuk tujuan masak nasi, ayam dan sayur. Bagaimanapun kami beli saja air mineral untuk kegunaan tersebut. Atas alasan, harga minyak mahal kami tidak dibenarkan goreng ayam! Sayangnya, Cikgu Asmaruddin bawa sekotak minyak (17 paket), pada hari kejadian. Oleh kerana bahan-bahan untuk memasak sudah disediakan sehari sebelumnya, jadi minyak masak tersebut akan digunakan pada masa yang lain. Sebelum ini telah berlangsung program Reach for the Star untuk calon SPM bagi setiap mata pelajaran. Memang guru-guru masak sendiri untuk murid-murid kerana program tersebut berlangsung dari pagi hingga malam.
Wokey! Kita cerita tentang bahagian kami, sebagai AJK Makan Tengah Hari. Segala alat memasak seperti periuk, kuali dan sebagainya adalah 'pinjaman' daripada unit UBK dan guru-guru bawa dari rumah. Kami memasak di belakang surau kerana di situ terdapat tempat cuci tangan murid, dan bolehlah gunakan tempat tersebut untuk kerja-kerja memotong dan mencuci. Kami susun meja murid dan lapik dengan kotak kertas sebagai tempat menotong sayur dan sebagainya.
Sebelum memulakan kerja, kami alas perut terlebih dahulu. Gee, bawa nasi lemak berlauk sambal bawang, sambal tempe, telur rebus, kacang tanah, ikan bilis dan timun.
|
Nasi Lemak. |
Harap AJK Makan Tengahari sudah cukup bertenaga setelah makan nasi lemak untuk memulakan tugas.
Jusna membawa makaroni.
Kerja-kerja menyediakan bahan masakan pun bermula. Sarung apron dulu...ahaks! Tugas kami pada hari tersebut ialah memasak nasi, masak kicap ayam dan masak lemak labu manis untuk lebih kurang 320 peserta kem. Kesemuanya perlu disiapkan sebelum pukul 1 tengahari dan diagihkan untuk empat stesen makan.
Antara buah labu yang hendak dikupas.
Cantik isi labu manisnya.
Sebahagian daripada sayur-sayuran yang hendak dimasak.
Pada hari tersebut, kami memasak 60 kilogram daging ayam.
Kami bahagikan tugas memasak nasi. Ada tiga periuk nasi yang digunakan. Nasi dimasak di dalam kelas. Jadi, terpaksalah rakan-rakan kami duduk di dalam kelas menunggu nasi masak dan kaut masuk ke dalam bekas tahan panas. Kemudian masak lagi sehinggalah selesai, dan nasi cukup untuk semua peserta. Kami diingatkan supaya sentiasa utamakan perut murid. Biar murid makan kenyang-kenyang.
|
Rakan-rakan AJK Makan Tengahari |
Amie bawa empat bungkus pes Mee Bandung Mak Pon. Pes ini lebihan Fuad bawa dari Johor sewaktu hari raya lepas. Pandai-pandailah si Nano mengolahnya. Sementara yang lain sibuk memasak, siaplah mee bandung seadanya.
Ketika semua peserta aktiviti berehat dan minum pagi, rakan-rakan guru yang terlibat mengendalikan kem kepimpinan sempat datang ke 'dapur' kami. Dapatlah merasa sedikit mee bandung hasil air tangan kami.
|
Mee Bandung ala-ala koboi! |
|
Mee Bandung. |
Sambil makan, tidak lupa meneruskan tugas masing-masing.
Nano kupas nanas.
Nanas ditambah dengan hirisan betik. Makan dengan colek.
Tak cukup nanas dan betik, ada pula jambu batu!
Jom makan buah-buahan!
Terima kasih Cikgu Johny, dermakan 8 biji buah tembikai.
Alhamdulillah, semuanya rezeki Allah.
Begitu begini, akhirnya siaplah juga ayam masak kicap. Semuanya tiga kuali besar.
Ayam masak kicap diisi ke dalam empat bekas untuk agihan empat stesen makan.
Nano buat koktel buah-buahan. Dirambah ais dan air sda.
Aduhai...berliter-liter rasanya melintasi tekak!
Akhir sekali kami masak lemak labu manis dengan kacang panjang.
Kerja masak-masak selesai sebelum pukul 1 tengahari.
Selesai mengagihkan makanan kepada semua peserta, kami membersihkan peralatan memasak pula.
Semua guru perlu berada di sekolah setiap hari pada hari Sabtu dan Ahad dari pagi hingga ke petang. Pada hari Ahad, aktiviti dijadualkan selesai lebih kurang pukul 4:30 petang. Walaupun hanya masak nasi, lauk dan sayur tetapi penatnya sampai rasa kejang-kejang betis!
Gambar kenangan mencuci kuali selepas masak. Peralatan yang kami pinjam-pinjam perlu dikembalikan dalam keadaan seperti sediakala.
Kiranya inilah Perempuan Melayu Terakhir menyental bontot kuali hitam!
Sekian daripada Kami Yang Menjalankan Amanah.
Hero ber spek pun ada meyelit? hehehehe
BalasPadamAda.... daripada sendirian di rumah, baiklah bawa ke sekolah.
PadamPeribahasa "Bontot kuali disental lagikan putih"
BalasPadamTengah hari tu dua perkataan
Baik. Terima kasih Wak. Saya buat pembetulan.
PadamLaaa..rasanya dh komen semalam pasal 60kg ayam tu cukup untuk kenduri kat kampung saya..🤭
BalasPadamHilang pula komennya
Ada komen tu. Ada dalam entri Rewang (Kem Kepimpinan) AJK Minum Pagi.
PadamEh ..
PadamLaa...patut la tak nampak..
Komen kat lain cari kat lain..hihihi
Ya Allah, dedikasi guru kepada pelajar. Sanggup masak. Hehe berkat air jangan cikgu mudahlah pelajar-pelajar faham.
BalasPadamKiranya ayam itu tidak digoreng dahulu untuk ayam masak kicap. Ok juga ayam tidak kering.
Ayam tu digoreng juga tapi sekejap, hanya nak bagi layu saja.
PadamSaya baru nak tanya soalan ni. Tak goreng macamana buat ayam masak kicap. Sedapnya air tangan cikgu. Moga berkat anak murid
Padambagus betul aktiviti mcm ni....merapatkan ukhwah sambil makan2..memang bext!
BalasPadamYa, itulah tarikannya sambil buat kerja, makan-makan dan bergurau senda. Barulah rasa seronok.
Padamsibuk cikgu² memasak... sedap lauk² ye... untung murid dpt cikgu² juara memasak ni... kak amie ketua chef ke tu?
BalasPadamKetuanya si Nano, tapi dia terlupa dirinya ketua hahahahaaa sebab semua jadi ketua.
PadamTu dia..dah macam kenduri nak dapat menantu ni...seronok kerjasama macam ni...
BalasPadamSama-sama masak, sama-sama makan, sama-sama penat hihihiii.
Padammeriahnyaa
BalasPadamsekali-sekala nak happy juga
Padamseronok rewang ramai-ramai begini ya kak sambil buat kerja sambil borak. Kalau nak tempah pada katering kadang harap je mahal makanannya tak tentu sedap dan kadang sikit. Ini walaupun penat tapi puas hati hasilnya, nampak masakan yg di masak tu pun alahai sedap betul
BalasPadamNak jimat belanja, jadi terpaksalah lakukan kerahan tenaga percuma hehehee.
PadamAmboi, Daus pun ada sekali ya gotong-royong. Penatnya jadi cikgu, hari cuti kena pergi sekolah untuk rewang masak memasak pulak.
BalasPadamDulu Saya Yang Menurut Perintah, sekarang Saya Yang Menjalankan Amanah.
PadamAduh!! Terbaiklah.. Merewang beramai-ramai.. lama tak buat aktiviti macam ni.. Penat namun kesepakatan dan ukhwah tu tetap terbaik..
BalasPadamHehee... itu sahajalah yang mampu disumbangkan, tenaga.
Padam