Pages

Selasa, 9 Ogos 2022

Idea Bekal Sarapan Pagi ke Tempat Kerja (13) : Pisang Kepok & Keladi Mbodte Tebus

Bismillahirrahmanirrahim.
Kali ini Amie kongsi bekal sarapan rebus-rebus saja, iaitu pisang kepok rebus dengan keladi mbodte rebus. Tak tahulah apa nama dalam bahasa Melayu sebab kita ikut sebuan nama keladi yang orang kampung kami sebut. Seperti biasa, bekalan diserikan dengan warna-warni salad butterhead ditambah kobis ungu dan buat tomato ceri merah kuning dihiasi dengan mayonis. Buahnya pula terdiri daripada hirisan rockmelon, anggur hijau dan aprikot.

Bekal Sarapan Pagi (13)

  • Pisang Kepok & Keladi Mbodte Rebus
  • Salad : Butterhead (Boston Lettuce) + Kobis Ungu + Ceri Merah Kuning
  • Buah : Rockmelon + Anggur Hijau + Aprikot

Pisang Kepok dan Keladi Mbodte Rebus

Salad & The Gang

Buah : Rockmelon + Anggur Hijau + Aprikot

20 ulasan:

  1. Sedap keladi rebus tu.. lemak2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, betul. Teringat sarapan keladi rebus zaman kanak-kanak di kampung.

      Padam
  2. ingtkn jeruk buah2an tadi tuhh., ;p

    BalasPadam
  3. rasa keladi tu kalau kat kampung dana di panggil keladi sarawak, pastu rupa nya comel-comel kan kak bukan besar macam keladi biasa tu kan? sedap tu lahai

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, kecil-kecil saiznya. Tapi orang kampung kakak jarang tanam.

      Padam
    2. kalau kat kampung selain di rebus dibuat kerepek pun sedap kak oi... tapi susah nak jumpa orang jual kadang lah

      Padam
  4. Keladi & pisang tu mmg makan mcm tu je ke Kak Amie, tak de cicah apa2 ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Keladi dan pisang tu kakak bubuh garam sikit sewaktu merebus. Ada sudah rasanya, ditambah pisang tu manis-manis masam, keladi pula rasa lemak-lemak.

      Padam
    2. oo begitu. tapi mmg bagus makanan rebus2 ni, sihat sbb tak berminyak.

      Padam
  5. Balasan
    1. Ya, harap-harap cukup segala zat vitamin.

      Padam
  6. Tak pernah dengar nama keladi tu.
    Masa arwah ayah ada dulu, selalu makan keladi rebus. Pokoknya ditanam di tepi rumah. Sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang Jawa biasa dengar namanya. Tak tahu apa dalam bahasa Melayunya pula.

      Padam
  7. Macam mana cara nak sebut nama keladi tu, Kak Amie. Mbote.
    Membote? Sy sebut membuta, aci tak?

    BalasPadam
  8. Sedapnya pisang dan keladi rebus.
    Hijaunya anggur tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pisang tu sedap. Ya, anggur tu memang hijau begitu.

      Padam
  9. Tak pernah makan pisan rebus.. menarik idea bekal kak ammi..

    BalasPadam