Teringin makan Nasi Dagang Kelantan, tapi tak ada beras merah. Amie teringat resipi nasi dagang dengan gulai ikan tongkol yang dikongsikan dua orang rakan sekerja sebelum mereka pindah ke Malaya. Walaupun tidak ada Rempah Cap Bunga Rose untuk masak gulai ikan tongkol tetapi mereka berikan Amie resipi gunakan rempah sendiri. Boleh klik di sini untuk lanjut: NASI DAGANG GULAI IKAN TONGKOL YANG SANGAT SEDAP!!!!!
Nasi Dagang & The Gang |
Gulai Ikan Tongkol |
Bahan A:
- 1 kg ikan tongkol - bersihkan dan potong ikut suka
- 3 keping asam gelugur
- 1 sudu besar gula melaka parut
- 1 sudu kecil garam
- 1 liter santan
- 3 keping asam gelugur
- 7 biji cili padi - belah 2
- 3 biji lada hijau
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- 2 sudu besar gula melaka parut
- garam / perasa pilihan secukupnya
- 4 sudu besar minyak
- 20 tangkai cili kering
- 7 biji bawang merah
- 7 biji bawang putih
- 5 cm halia
- Rebus bahan A hingga masak dan toskan airnya.
- Gunakan air rebusan ikan untuk memerah santan kelapa.
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar termasuk jintan manis, jintan putih dan serbuk ketumbar hingga pecah minyak.
- Masukkan santan dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan cili padi, cli hijau dan asam gelugur.
- Masukkan ikan tongkol, garam / perasa pilihan dan gula melaka.
- Biarkan seketika sehingga kuah menjadi sedikit pekat. Tutup api.
Acar Timun & Nanas |
Amie teringat beberapa tahun lalu CHEF THYAGA B RAJAN dari KARI LEAFS... MALAYSIAN FLAVOUR'S bercerita tentang asal-usul nasi dagang. Chef Thyaga yang pernah tinggal dan membesar dalam kalangan masayarakat Melayu di Kelantan mengatakan lauk nasi dagang hanya ikan saja, tidak ada acar. Seronok rasanya dapat tambah ilmu. Terima kasih Chef Thaya sudi telefon dari jauh.
Jemput makan Nasi Dagang Gulai Ikan Tongkol.
Masa duduk tengganu dulu memang selalulah ngadap nasi dagang dengang ikang aya ni
BalasPadamNaniey suka nasi dagang terengganu.
BalasPadamKalau kak ami nak nanti naniey belikan beras nasi dagang bile balik kelantan nanti. Ntah bile dapat balik ni.. (macam tak de sinar harapan je rentas negeri raya haji ni)
sedap nya menu ni kak Amie :)
BalasPadamPernah sekali makan nasi dagang . Ok juga rasanya
BalasPadamAdoiiii lapo plk memlm jenguk sini 😁😁
BalasPadamBaru pagi tadi berangan nak masak nasi dagang trengganu ni tapi takdak ikan tongkol.Eh,datang sini ada nasi dagang trengganu la..Sedapnyaaa,terkenang Nasi Dagang Atas Tol & teh ombak rindu...
BalasPadamsedapnya sarapan nasi dagang ada acar lagi
BalasPadamSedapnyaaa nasi dagang teringat nasi dagang kakpah
BalasPadamKalau pergi Terengganu besar ikan dalam bekas buffet di kedai layan diri. Saya ambil setengah ekor. Lepas itu baru tahu kena cubit sedikit ikan.
BalasPadamSedapnya nasi dagang. Kalau saya nasi dagang saya tahu satu je. Tak dapat nak beza nasi dagang dari mana.
BalasPadamKalau terengganu panggil ikan tongkol tu ikan ayer hehehe. Murahhh tu 50 sen je, sekarang boleh cecah RM3. Tapi first time tengok makan dengan telur rebus. Satu kelainan :)
BalasPadamSedapnya nasi dagang....SA suka...
BalasPadamSaya suka versi Terengganu. Lama tak makan nasi dagang yang sedap. Terliur ni
BalasPadamWoww ikan tongkol nampak menyelerakan .. kne beli ikan laa nty..
BalasPadamAduh, tengok nasi dagang Kak Amie, terindu dengan nasi dagang Che Yah dekat office
BalasPadam