Seronok sungguh anak-anak bila melihat Amie olah kaki ayam di dapur. Apa yang mereka bayangkan sudah tentulah kaki ayam masak kicap yang terlerai tulang dari kulit, dan tulangnya begitu lembut sehingga boleh dimamah begitu saja!
Dan Encik Suami pula, terus meminta Amie masak mee goreng!
Barangkali rindu nak makan mee goreng dengan kaki ayam masak kicap yang sangat lembut seperti yang selalu dinikmati di warung atau kedai makan!
Inilah antara salah satu menu mee goreng yang terdapat di LD atau daerah lain. Selain mee goreng dengan kaki ayam masak kicap yang terlerai dari tulangnya, ada mee goreng tauhu pula. Ada masa nanti Amie kongsikan menu mee tauhu pula ye.
Sama ada mee goreng dengan kaki ayam masak kicap atau mee tauhu, kalau makan di warung atau kedai makan, kedua-duanya akan dihidangkan dengan semangkuk kecil sup kosong dan juga kicap lada atau sambal.
Bahan:
1.2 kg kaki ayam - potong kuku - potong dua - bersihkan - cuci - toskan
5 kuntum cendawan kering shiitake - rendam hingga kembang - belah 4
3/4 cawan kicap lemak manis
2 batang serai - diketuk
3 cm halia - diketuk
7 ulas bawang putih - diketuk
1 sudu besar lada putih - ditumbuk
minyak untuk menggoreng kaki ayam
garam / gula / perasa pilihan
1. Panaskan minyak dan masukkan kaki ayam. Tutup kuali dan biarkan ayam digoreng sehingga garing. Cara untuk mengetahui kaki ayam sudah cukup garing ialah apabila tiada lagi sebarang letupan dan bunyi gorengan hilang.
2. Angkat kaki ayam goreng dari kuali dan terus rendam dalam air sejuk selama 1 jam.
3. Pastikan air rendaman melebihi paras kaki ayam.
4. Masukkan kaki ayam goreng bersama air rendaman ke dalam periuk.
5. Kemudian masukkan serai, halia, dan cendawan shiitake. Tak masuk cendawan pun tak apa.Nak masukkan kentang pun boleh, tapi tunggu setelah kaki ayam hampir empuk, barulah masukkan kentang. Tak bubuh pun ok saja.
6. Masukkan lada putih tumbuk.
7. Masukkan kicap lemak manis. Jika suka gunakan kicap pekat, bubuhlah dalam 2 -3 sudu besar.
8. Jerang di atas api besar sehingga mendidih.
9. Setelah mendidih, kecilkan api. Kalau boleh gunakan api paling kecil. Renih sehingga kuah menjadi 1/3 dari sukatan asal. Kena ambil masa untuk merenih masakan ini. Amie ambil masa selama 90 minit.
10. Setelah kaki ayam empuk, bolehlah rasa. Kalau kurang perasa, bolehlah tambah bahan perasa seperti garam / gula/ perasa pilihan.
Goreng mee seperti biasa. Tak perlu bubuh banyak aksesori. Bubuh sayur sawi saja sudah memadai. Kalau bubuh macam-macam, nanti tak terasa pula nikmatnya makan kakai ayam masak kicap...ahaks! Amie gunakan mee kering, sejenis mee yang biasa digunakan oleh orang Sabah.
Mee Goreng & Kaki Ayam Masak Kicap sudah sedia terhidang!
Jom sarapan!
Orang Malaya dah sarapan ke belum?
Negeri di Bawah Bayu sudah mulai terang benderangoleh sinaran matahari pagi!
ohhh ini cara orang lahad datu makan mee goreng ye kak... ada ayammasak kicap, mula-mula dana ingat akak masak kaki tu dalam pressure cooker sampai jadi empuk gitu...
BalasPadamwah saya suka kaki ayam. Di masak kicap dengan mee emmm macam sedap je. Sedap kalau makan kaki ayam sampai lunyai tulangnya.
BalasPadamDana,
BalasPadamtak semestinya makan mee goreng dengan kaki ayam masak kicap begini, itu hanya pilihan saja, tak mau pun tak apa heheee...
Notie,
BalasPadammasakan begini selalu anak-anak tunggu, mungkin sebab sangat lembut terlerai, bila makan terlupa dah bahagian ayam yang lain kah!
High nampak sedap ninwalaupun mama X mkn Kali. Tapi mee goreng mmg feveret mama
BalasPadamMudah nampak cara masakan tu. Cuma ambil masa nak goreng dan rendam tu kan.
BalasPadam